Sibiu: DGASPC verifică dosarele minorelor din spectacolul "Faust"; fetițele, părinții și actorii spun că nu e vreun abuz

Sibiu: DGASPC verifică dosarele minorelor din spectacolul "Faust"; fetițele, părinții și actorii spun că nu e vreun abuz

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu a cerut Teatrului Național "Radu Stanca" dosarele minorelor de opt ani care joacă rolul "Margaretei" în spectacolul "Faust" regizat de Silviu Purcărete, după ce un spectator de profesie psiholog a depus o sesizare prin care acuză că aceste fetițe ar fi abuzate.

"Noi nu suntem încă în faza în care să avem documentele. Până nu avem documentele, nu ne putem pronunța", a declarat vineri, pentru AGERPRES, Laura Vîlsan, directorul general al Protecției Copilului Sibiu.

Aceasta a explicat că, potrivit legii, este nevoie de o "evaluare psihologică după fiecare reprezentație de la un psiholog neutru, în cazul fetițelor" care joacă în "Faust".

Directoarea de la Protecția Copilului din Sibiu spune că în cei nouă ani de când se joacă "Faust"-ul lui Purcărete, instituția nu s-a autosesizat și nici nu a fost sesizată asupra vreunei nereguli privind copiii care apar pe scenă.

Protecția Copilului a cerut actele copiilor și de la Serviciul Public de Asistență Socială Sibiu. Până la sosirea actelor, "DGASPC Sibiu va invita atât minorii implicați în punerea în scenă a piesei, cât și pe părinții lor, în vederea consilierii acestora".

Contactat de corespondentul AGERPRES, directorul Naționalului sibian și președintele celui mai important festival al artelor spectacolului din România, Constantin Chiriac a precizat că toate fetițele care joacă în "Faust" au aviz psihologic, eliberat de specialiștii unei clinici private cu care Teatrul are contract și, mai mult, sunt evaluați și după fiecare reprezentație și nu au fost sesizate probleme în cazul copiilor.

"Pentru fiecare, avem un contract de teatru, cu doctor de la Polisano. Sunt evaluați după fiecare spectacol? Da, cum să nu. Eu am convenit cu directoarea adjunctă de la Protecția Copilului, că în momentul când mă întorc de la Viena, eu plec duminică, mă întorc în 3 (iunie n.r.). În perioada 6-9 vreau să clarific. Le-am făcut invitația să vină într-o inspecție, că așa trebuie făcut. Ei trebuie să vină să facă o descindere serioasă", a explicat Constantin Chiriac.

Spectacolul "Faust", o super producție a Naționalului sibian, apreciată și premiată în toată lumea, practic spectacolul "vedetă" al Capitalei Culturale Europene din 2007, se va juca din nou, prima oară pe 12 iunie, în timpul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Toate biletele au fost vândute atât pentru acest festival, dar și pentru toate reprezentanțiile din această vară ale "Faust"-ului.

Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă "Faust" are de suferit din cauza sesizării spectatorului psiholog, Constantin Chiriac a spus că "nu", acest spectacol urmând să fie jucat și la Budapesta (Ungaria) și la Moscova (Rusia), dar și în Japonia.

Toate fetițele care au jucat și joacă rolul "Margaretei" în "Faust" au fost prezente împreună cu părinții lor și alături de actorii din spectacol vineri, la o conferință de presă, unde au oferit și mărturii scrise că nu există niciun pericol pentru copii, iar legea este respectată. Selecția copiilor a fost făcută sub coordonarea celebrului Vasile Șirli, directorul muzical al Eurodisneyland de la Paris.

"Faust a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea", a declarat Ioana Muntean, o fostă "Margaretă" din "Faust". O altă fostă "Margaretă", Anamaria Telebuș, spune că s-a maturizat în urma celor zece ani petrecuți în "Faust". "Aș spune că Faust este una din cele mai mari realizări ale mele. Mulțumesc", a mai menționat Anamaria Telebuș.

Actrița principală din "Faust", Ofelia Popii, a declarat vineri, în conferința de presă, că fetițele cu care joacă știu că ea nu are pe mâini sânge, ci suc de roșii și nu e nicio problemă cu aceasta. Pentru rolul Mefisto din "Faust", Ofelia Popii a luat premiul 'Harold Angel', la Festivalul Internațional de la Edinburg, în 2010 și premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță în rol principal pentru același rol, în 2008.

Constantin Chiriac a declarat vineri, în conferința de presă, că în privința spectacolului "Faust" a respectat toată legislația în vigoare, "din toate punctele de vedere". "Noi dorim să fim tot timpul în spiritul și litera legii", a spus directorul Teatrului de la Sibiu.

Chiriac a anunțat că ia în calcul ca după 19 iunie, după terminarea Festivalului Internațional de Teatru, Naționalul sibian să-l dea în judecată pe spectatorul psiholog care a lansat aceste acuzații, pe care actorii, copiii și părinții lor le consideră nefondate.

Întrebat ce părere are Silviu Purcărete despre acuzația că ar fi abuzat prin actul artistic niște fetițe de doar opt ani care joacă în spectacolul său, Chiriac a spus, că regizorul i-a transmis: "Constantin, chiar merită să mai lucrăm în acest oraș? Chiar merită să ne punem viața, ficații, inima la bătaie?" "Și are dreptate. (...) Când noi avem o asemenea bijuterie, ne batem joc, aruncăm cu pietre", a mai adăugat directorul teatrului sibian.

AGERPRES / (A, AS — autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…