Sibiu: Fostul preot Cristian Pomohaci află vineri dacă rămâne caterisit

Sibiu: Fostul preot Cristian Pomohaci află vineri dacă rămâne caterisit

Cristian Pomohaci află vineri dacă rămâne caterisit sau nu, decizia Consistoriului Mitropolitan de la Sibiu reunit joi urmând să fie comunicată Sinodului Mitropolitan, care se reunește în cursul acestei zile și urmează să comunice public verdictul în cazul fostului preot, a precizat, pentru AGERPRES, secretarul Cabinetului Mitropolitului Ardealului, preotul Cristian Vaida.

"Sinodul Mitropolitan este astăzi. Au pe ordinea pe zi temeiul acesta. Președintele Sinodului Mitropolitan este ÎPS Laurențiu Streza. Din Sinodul Mitropolitan mai fac parte Arhiepiscopul Irineu, de la Alba Iulia, episcopul Sofronie de la Oradea, episcopul Andrei de la Covasna și Harghita, episcopul Gurie de la Deva și Hunedoara și Prea Sfințitul Ilarion Făgărășanul, episcopul Sibiului. Consistoriul comunică decizia Sinodului Mitropolitan, cu solicitarea să valideze hotărârea luată la Sibiu. Decizia Consistoriului o știu doar membrii și după ce se comunică, doar membrii Sinodului Mitropolitan", a explicat preotul Cristian Vaida.

Potrivit sursei citate, este puțin probabil ca Sinodul Mitropolitan să respingă decizia Consistoriului Mitropolitan reunit joi.

Dacă și decizia celor din Mitropolia Ardealului este ca Pomohaci să rămână caterisit, atunci acesta mai are o ultimă cale de a încerca să redevină preot — recursul la consistoriul superior, cel de la București.

Pomohaci a fost judecat de două ori de "instanțele" preoțești: la Alba Iulia și Sibiu. Fostul preot Cristian Pomohaci a plecat joi de la judecata Consistoriului Mitropolitan după șapte ore, evitând presa și pe susținătorii lui, fără să afle verdictul. Dacă la Alba Iulia nu a fost prezent la judecată, la Sibiu, Pomohaci a venit la primul termen și a cerut o amânare, pentru a putea studia dosarul și a aduce martori credincioși în apărarea sa, iar la termenul de joi s-a apărat timp de aproape șapte ore.

Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia a hotărât, pe 28 iulie, ca preotul Cristian Pomohaci, cercetat de Parchetul General pentru că ar fi încercat să corupă sexual un minor de 17 ani, să fie dat afară din preoție, oferindu-i posibilitatea de a ataca decizia la mitropolitul Ardealului.

Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș dosarul în care preotul Cristian Pomohaci, din parohia Moșuni, județul Mureș, este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale.

Preotul a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor, iar înregistrarea a apărut în presă.

Pe 26 iunie, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș a anunțat că a fost sesizat cu privire la unele fapte pe care un preot le-ar fi săvârșit în prezența sau asupra unui minor, la câteva zile după ce pe paginile de socializare au circulat înregistrări audio în care clericul ar ademeni un minor să întrețină relații homosexuale cu el.

AGERPRES/(A — autor: Isabela Paulescu, editor: Oana Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

2 Un șobolan al Securității care a supraviețuit „democrației”

3 Dragnea va anunța duminică formarea unui nou partid

4 Cine sunt cei doi medici care au creat mitul Ivermectinei ca „leac miraculos” pentru COVID-19

5 Cine sunt animalele care au umplut de sânge un activist de mediu şi doi jurnalişti, într-o pădure din Bucovina