Sidney Poitier, primul actor de culoare recompensat cu un Oscar, a murit (fişă biografică)

Sidney Poitier, primul actor de culoare recompensat cu un Oscar, a murit (fişă biografică)

Legendarul actor Sidney Poitier, care a doborât barierele rasiale devenind primul actor de culoare recompensat cu un Oscar pentru rolul din ''Lilies of the Field'', inspirând o întreagă generaţie în timpul mişcării pentru drepturi civile, a decedat , la 7 ianuarie 2022, la vârsta de 94 de ani, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului pentru Afaceri Externe din Bahamas, potrivit Reuters.

* * *

Actorul Sidney Poitier este primul actor de culoare care a fost distins cu un Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinţii săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă. Poitier s-a născut prematur, fără prea mari şanse de a supravieţui călătoriei. A fost înregistrat la Miami, având în vedere că în momentul naşterii sale, se apropiaseră deja de coastele Floridei. Copilăria şi-a petrecut-o pe insula îndepărtată, fără electricitate şi cu o populaţie de doar 1.500 de persoane.

În primii ani de adolescenţă, părinţii l-au trimis în capitala Nassau, la nişte rude, urmând să-şi găsească de lucru acolo. Manifestând o înclinaţie către delincvenţa juvenilă a fost trimis la Miami, unde avea să locuiască cu fratele mai mare.

La 18 ani, s-a mutat la New York. Şi-a încercat norocul pe scena teatrului, dar nu a fost bine primit de către public. A petrecut următoarele şase luni dedicându-se carierei actoriceşti şi, la cea de-a doua încercare de a urca pe scenă, a fost remarcat şi distribuit în piesa ''Lysistrata'' de pe Broadway, potrivit site-ului museumofuncutfunk.com .

În 1949, a fost nevoit să aleagă între roluri principale în piese de teatru şi oferta regizorului Darryl F. Zanuck de a juca în filmul ''No Way Out'' (1950). A ales filmul, iar succesul de care s-a bucurat i-a adus noi oferte în domeniul cinematografiei.

Rolul care l-a consacrat a fost cel din filmul ''Blackboard Jungle'' (1955). Rolul din "The Defiant Ones" (1958), i-a adus Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor străin, în 1959, potrivit site-ului newsone.com . A urmat rolul din ''Lilies of the Field'' (1963), care i-a adus Oscar-ul. A fost primul actor de culoare care a primit această distincţie. A primit şi Premiul Globul de Aur pentru rolul respectiv.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani