Simboluri religioase evreiești, eliminate în SUA pe fondul războiului Hamas-Israel. Sărbătoare de Hanukkah, anulată de la un Festival din Virginia

Simboluri religioase evreiești, eliminate în SUA pe fondul războiului Hamas-Israel. Sărbătoare de Hanukkah, anulată de la un Festival din Virginia

O sărbătoare Hanukkah programată în statul Virginia a fost anulată, iar simbolurile evreiești au fost eliminate de pe afișele luminoase de sărbători, pe fondul războiului Israelului cu Hamas.

Anul acesta, Hanukkah va fi sărbătorită în perioada 7-15 decembrie FOTO SHUTTERSTOCK

Hanukkah este cunoscut drept „festivalul luminilor” sau „Crăciunul evreilor”, când evreii se adună cu familia și prietenii în opt nopți consecutive pentru a aprinde o lumânare suplimentară în menorah, sfeșnicul iudaic. Anul acesta, Hanukkah va fi sărbătorită în perioada 7-15 decembrie.

O aprindere a menorah a fost programată să aibă loc la 2nd Sundays Art and Music Festival în Williamsburg, Virginia, pe 10 decembrie, dar între timp a fost anulată. Shirley Vermillion, fondatorul festivalului, a declarat pentru Daily Press că evenimentul „părea ceva foarte nepotrivit”, având în vedere războiul curent dintre Hamas și Israel.

„Preocuparea este ca oamenii să nu simtă că am fi de partea unui grup în detrimentul celuilalt... nu e o direcție în care ne-am dorit vreodată să ne îndreptăm”, a declarat Vermillion pentru ziar.

Ea a spus că, deși festivalul este inclusiv pentru religii și culturi diferite, consiliul a căutat să evite afilierile religioase și că creștinii și alte grupuri care au cerut să concerteze în a doua duminică au fost refuzați în trecut.

Comunitatea Evreiască Unită din Peninsula Virginia a emis o declarație în care a criticat decizia și a spus că organizatorii festivalului s-au oferit să reintroducă evenimentul dacă acesta se desfășoară sub un banner care cere încetarea focului.

„Ar trebui să fim foarte clari: este antisemitism să-i tragem pe evrei la răspundere colectivă pentru politicile și acțiunile Israelului și să cerem o probă pentru participarea evreilor la evenimente comunitare care nu au nimic de-a face cu Israelul”, se arată în declarație. „Acele standarde nu vor fi aplicate niciodată unei alte comunități”.

Iluminarea menorah ar fi fost condusă de un rabin al comunității locale și „nu avea nimic de-a face cu Israelul sau cu conflictul”, se mai spune în declarație.

Steaua lui David, scoasă din afișajele de sărbători

În altă parte în SUA, o stea a lui David a fost scoasă dintr-un afișaj de lumini de sărbători din Westbrook, Maine, și înlocuită cu un dreidel (titirez cu patru laturi-n.red), care se joacă în timpul Hanukkah.

Locuitorii arabi americani s-au plâns de Steaua lui David, considerând-o „ofensivă în legătură cu conflictul din Orientul Mijlociu”, a declarat primarul Westbrook, Michael Foley, potrivit Portland Press Herald.

Steaua cu șase colțuri este un simbol al iudaismului și apare în mod proeminent pe steagul israelian.

Într-o declarație pe Facebook , Foley a spus că decizia de a elimina Steaua lui David s-a bazat pe cerințe legale. Un angajat al orașului a cumpărat și a afișat Steaua lui David într-un efort de a promova incluziunea, a scris Foley.

„Această decizie se aliniază cu cerințele legale, inclusiv cu Clauza de stabilire a Constituției SUA și cu hotărârile judecătorești ulterioare care au determinat anumite icoane a fi nereligioase, inclusiv pomi de Crăciun, dreideluri și fulgi de zăpadă”, a scris el.

Știm că aceasta este o decizie frustrantă pentru unii membri ai comunității noastre. Cu toate acestea, ne luăm responsabilitățile legale foarte în serios și asta înseamnă să oferim un spectacol de lumină de care toată lumea din comunitatea noastră diversă se poate bucura în mod egal”.

Între timp, decizia unui oraș canadian de a nu afișa o menorah în fața primăriei sale pentru prima dată în 20 de ani a stârnit un protest în comunitate.

Oficialii orașului au citat o hotărâre din 2015 a Curții Supreme a Canadei care a interzis rugăciunile religioase la ședințele consiliului municipal pentru decizia lor de a nu instala menorah în fața primăriei, a declarat Francis Weil, președintele Comunității Evreiești din Moncton, într-o declarație publicată pe Facebook.

Unii membri ai comunității evreiești s-au întâlnit cu primarul Moncton, Dawn Arnold, pentru a „explica că această decizie este nedreaptă și rănește profund populația evreiască din Moncton”, a spus Weil.

„Este nedrept pentru că, în timp ce se interzice Menorah evreiască, pomul de Crăciun și îngerii care se află pe terenul Primăriei vor rămâne. Comunitatea evreiască este fericită că pomul și îngerii rămân, dar și Menorah ar trebui să rămână”.

„Este nedrept pentru că Chanukah Menorah este, pentru evrei, un simbol al acceptării. Într-o lume în care antisemitismul a fost prea des prezent (și continuă să crească), această acceptare este importantă”.

Protest în fața unui restaurant evreiesc din Philadelphia

Sute de protestatari au mărșăluit duminică în Center City, un cartier din Philadelphia, și mulțimea s-a oprit în fața Goldie, un restaurat unde se prepară falafel în stil israelian care e deținut de un evreu.

Imagini video care circulă online arată mulțimea scandând: „Goldie, Goldie, nu te poți ascunde, te acuzăm de genocid!”

Goldie face parte din grupul CookNSolo, co-deținut de Michael Solomonov, născut în Israel, potrivit Philadelphia Inquirer . La un moment dat, grupul participat la o strângere de fonduri pentru un grup de medici voluntari care operează în Gaza, ceea ce pare să fie cel puțin parțial motivul pentru care restaurantul a devenit o țintă duminică.

Guvernatorul Josh Shapiro a postat pe X: „Un restaurant a fost vizat pentru că proprietarul său este evreu și israelian. Această ură și fanatism amintesc de o perioadă întunecată din istorie.”

Coaliția pentru Palestina Liberă din Philadelphia a organizat marșul pe care l-a numit „una dintre cele mai mari demonstrații din Philly” în sprijinul Gazei și Palestinei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”