Simona Halep, tot mai jos în clasamentul WTA. Rămâne cea mai bine clasată jucătoare română. Cum mai decurge cazul de dopaj

Simona Halep, tot mai jos în clasamentul WTA. Rămâne cea mai bine clasată jucătoare română. Cum mai decurge cazul de dopaj

Dacă la începutul acestei săptămâni, Simona Halep era pe locul 15 în clasamentul WTA, de luni, românca va coborî o poziție în topul mondial al jucătoarelor de tenis. Chiar și așa, Simona e prima dinttre românce, restul fetelor noastre înregistrând căderi și mai mari.

Simona Halep aștepată decizia tribunalului. Foto Inquam Photos

În contextul rezultatelor turneului de la Abu Dhabi, Simona Halep a ajuns pe locul 16 în clasamentul WTA, care va fi oficializat începând de luni. Românca a fost întrecută de Ludmila Samsonova (24 de ani), care s-a calificat în finala turneului de la Abu Dhabi, pe care o va disputa în compania Belindei Bencic (25 de ani).

Rezultate slabe alle sportivelor nostre din acest început de sezon se văd în clasamentul mondial. Următoarea clasată după Simona Halep este Irina Begu, care va ocupa poziția 38, 11 locuri mai jos decât la începutul acestei săptămâni. Sorana Cîrstea a căzut 7 locuri și se află pe 70. Ana Bogdan, ultima româmcă din Top 100 mondial, e câteva poziții mai jos, pe locul 76, după ce a pierdut 4 poziții. Elena Bara este singura care a urcat în clasament, de pe 148 pe 142.

Așteaptă judecarea cazului de dopaj

Revenind la Simona Halep, suspendată provizoriu după ce a fost depistată pozitiv la un control antidoping la US Open 2022, ea așteaptă în următoarea perioadă procesul prin care încearcă să-și demonstreze nevinovăția. Ea speră să evite suspendarea de 4 ani care se dă în mod normal pentru dopajul cu Roxadustat.

Jucătoarea din România a primit acceptul de a fi audiată în regim de urgență în fața celor trei arbitri de la Sport Resolutions, tribunalul independent de la Londra, desemnat de către ITIA să se ocupe de cazul ei de dopaj.

Ceea ce se știe concret, e că Simo și-a construit apărarea pe faptul că Roxadustat a ajuns involuntar în organismul ei. Halep și avocații ei susțin, așadar, că un supliment luat de fostul lider WTA ar fi fost contaminat cu substanța interzisă. Primele audieri au avut loc, iar de acum e așteptat un prim verdict, în viitorul apropiat. Nici în această privință însă, a datei la care vom afla decizia, nu există informații concrete, totul fiind la nivel de speculații. Cel mai probabil, acest proces ar urma să aibă loc în următoarele trei luni.

Precedentul Varvara Lepchenko

Singurele informații pot fi folosite dintr-un caz similar, al cărui verdict final s-a dat zilele trecute. Varvara Lepchenko (36 de ani), jucătoare născută în Uzbekistan, dar care reprezeintă SUA, a fost suspendată în 2021 după un test antidoping. Lepchenko a atacat decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, susținând că modafinil a ajuns în organismul ei fără ca ea să fi avut intenția de a se dopa. Abia doi ani mai târziu, în 2023, a reușit să obțină reducerea suspendării, de la 4 ani la 21 de luni!

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...