Simplă coincidență?/Șeful Statului Major General Ungar, demis după ce a permis survolul elicopterelor militare franceze, cu destinația Ucraina

Simplă coincidență?/Șeful Statului Major General Ungar, demis după ce a permis survolul elicopterelor militare franceze, cu destinația Ucraina

Ministerul ungar al Apărării a anunțat joi prin agenția MTI că președinta Ungariei Katalin Novak l-a demis pe șeful Statului Major General, Romulusz Ruszin-Szendi.

Presa speculează că demiterea, care are efect imediat, ar putea fi legată de difuzarea unui videoclip care arată elicoptere franceze cu destinația Ucraina care decolează de pe aeroportul Gyor. Între timp, guvernul maghiar refuză cu obstinație să ofere ajutor militar țării vecine, poziție pe care o menține încă de la începutul războiului din Ucraina.

Șeful Statului Major General a fost demis la propunerea ministrului Apărării Kristóf Szalay-Bobrovniczky. În locul acestuia, a fost numit provizoriu Șeful biroului Armatei Ungare la NATO și Uniunea Europeană la Bruxelles, Gábor Böröndi, scrie publicația Hvg .

Potrivit Ministerului Apărării, actualului șef al Statului Major, Ruszin-Szendi, i se vor încredința alte sarcini în cadrul armatei maghiare. „Are un mare merit prin faptul că în ultimii ani s-a accelerat modernizarea armatei maghiare, iar capacitatea de luptă a acesteia a crescut”, a spus Ministerul Apărării.

O coincidență ciudată

Foto: Romulusz Ruszin-Szendi (dreapta)

Presa maghiară notează că schimbarea șefului statului major a avut loc chiar în ziua în care site-ul web atlatszo.hu a publicat un videoclip care arată decolarea elicopterelor franceze H125M Fennec de pe aeroportul din orașul Győr, care ar fi trebuit să fie îndreptându-se spre Ucraina. Potrivit site-ului web, alte avioane canadiene și americane urmau să efectueze, prin spațiul aerian ungar, transporturi de arme către baza poloneză din Rzeszów.

Deși este disponibilă această înregistrare, Ministerul Apărării Naționale neagă că Ungaria permite transporturi militare în Ucraina.

Probabil că este vorba de cele trei elicoptere militare Airbus H125, pe care Franța a promis că le va transfera în Ucraina. De altfel, portalul de știri Militarnyi , a publicat un raport și fotografii din care reiese că cele trei elicoptere franceze au sosit în Ucraina. Fotografiile atașate arată că tipul și culoarea elicopterului sunt aceleași cu cele filmate pe aeroportul Gyor.

Reamintim că guvernul premierului Viktor Orban a refuzat ferm să ofere ajutor militar țării vecine încă de la începutul războiului din Ucraina. Ungaria oferă doar ajutor umanitar Ucrainei și acceptă refugiați ucraineni.

Ministerul Apărării a declarat că noul șef de stat major Böröndi a ocupat o serie de funcții de comandă în cei treizeci de ani în armată și a participat la mai multe misiuni militare NATO în afara Europei. „Böröndi este unul dintre cei mai experimentați comandanți ungari”, adaugă agenția MTI. Böröndi a absolvit o academie militară din Statele Unite. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe „valoarea” asta o fi întrebat-o vreodată Fiscul cum justifică luxul impertinent în care trăiește?

2 Pașaportul biologic al lui Halep, explicații ca nuca-n perete. Trei argumente copilărești, demontate pe loc de tribunal

3 Omul ăsta știe când spune ce spune despre Ciolacu...

4 VIDEO Ce vedeți în imagine este real!

5 VIDEO Dramoletă la Găești, cu o femeie amendată după ce și-a prins soțul cu amanta în mașină