Simple zvonuri?

Simple zvonuri?

Mass-media anticomunistă de limbă chineză şi Twitter sunt năpădite săptămâna aceasta de zvonuri conform cărora un ministru adjunct al Securităţii Statului, Dong Jingwei, ar fi trecut în tabăra adversă la mijlocul lunii februarie, zburând din Hong Kong în Statele Unite alături de fiica sa, Dong Yang.

Conform publicaţiei Spy Talk , Dong lucra în Ministerul Securităţii Statului din China, cunoscut şi sub numele de Guoanbu. Istoricul său disponibil public indică faptul că a fost responsabil de contraspionaj în China - cel puţin de când a fost promovat în funcţia de ministru adjunct, în aprilie 2018.

Dacă zvonurile se adeveresc, Dong ar fi dezertorul de cel mai înalt nivel din istorie din Republica Populară Chineză.

Surse ale publicaţiei RedState au confirmat că dezertorul este Dong, că era responsabil de contraspionajul chinez şi că a zburat în Statele Unite la mijlocul lunii februarie, motivul oficial fiind o vizită la fiica sa care era studentă la o universitate din California.

Aparent, când Dong a aterizat în California, a contactat oficialii DIA şi le-a povestit despre planurile sale de a cere azil politic şi despre informaţiile pe care le adusese cu el. Dong s-ar fi „ascuns la vedere” timp de aproximativ două săptămâni înainte de a dispărea în custodia DIA, la sfârşitul lunii februarie.

Potrivit publicaţiei Spy Talk, numele lui Dong ar fi fost vehiculat în timpul summit-ului sino-american (la nivel de ministru de externe) organizat în Alaska în martie 2021.

Într-un tweet de miercuri, Han [Dr. Han Lianchao, un dezertor chinez], citând o sursă nenumită, a susţinut că ministrul de Externe al Chinei - Wang Yi - şi şeful afacerilor externe al Partidului Comunist - Yang Jiechi - au cerut americanilor să-l dea înapoi pe Dong. Secretarul de stat Anthony Blinken a refuzat.

Pe de altă parte, sursele publicaţiei RedState afirmă că oficialii chinezi au cerut SUA să-l returneze pe Dong, dar Blinken nu a refuzat la acel moment, Blinken necunscând faptul că Dong lucra împreună cu guvernul SUA, spun sursele - astfel că a replicat chinezilor la summit că SUA nu îl deţine pe Dong.

Potrivit surselor RedState, doar în ultimele trei-patru săptămâni comunitatea serviciilor şi a guvernului federal american a aflat că DIA lucra cu defectorul. Înainte de acest moment, DIA ar fi examinat informaţiile furnizate de vice-ministrul chinez, verificându-le cu oficialii CIA de la Langley, Virginia, fără, însă, să divulge sursa.

Experţii citaţi în articolul Spy Talk spun, în esenţă, că ştirea că DIA îl are pe Dong este doar un zvon şi că zvonuri sunt tot timpul, doar că, dacă povestea se verifică până la urmă, va genera o mare problemă, dar „nu ar schimba jocul”.

Pe baza conversaţiilor unor surse familiare cu informaţiile pe care Dong le-ar fi furnizat deja şi având în vedere cantitatea şi fiabilitatea acestora - pur şi simplu realitatea este alta decât susţine Spy Talk: Dong nu numai că are informaţii detaliate despre sistemele speciale de arme ale Chinei, despre programele armatei chineze la Institutului de Virologie Wuhan şi despre originile SARS-cov-2, ci şi despre activele şi sursele guvernului chinez din Statele Unite.

Mai important, Dong are informaţii extrem de jenante şi grave despre comunitatea americană de informaţii şi oficialii guvernamentali americani şi a transmis „terabiţi de date” către DIA.

Interesant este că unele informaţii furnizate de Dong au fost relatate la începutul acestei săptămâni de Washington Free Beacon - care transmite ştiri despre China comunistă, programele sale militare şi are conexiuni în Sistem.

Una dintre ştiri menţiona faptul că sute de cetăţeni chinezi fac obiectul unei anchete federale după ce şi-au schimbat data intrării în SUA astfel încât au mutat-o la începutul anului 2020, când tocmai izbucnise pandemia COVID-19. Chinezii s-au întors în Statele Unite mai devreme decât programaseră, în ianuarie 2020, de multe ori modificându-şi planurile de călătorie.

Episodul este relatat într-un raport intern care a circulat printre diferitele agenţii naţionale de securitate şi de aplicare a legii din SUA pe 3 iunie. Raportul presupune că "studenţii" chinezi s-au întors în Statele Unite mai devreme decât trebuia, pentru a evita restricţiile de călătorie care au fost impuse din cauza pandemiei.

În plus, se pare că Dong a transmis către DIA următoarele informaţii:

- studii patogene timpurii ale virusului pe care îl cunoaştem acum ca fiind SARS-cov-2;
- modele care prevedeau răspândirea şi pagubele pe care COVID-19 le va face în SUA şi în lume;
- înregistrările financiare care detaliază exact organizaţiile şi guvernele care au finanţat cercetarea privind SARS-cov-2 şi alte programe de arme biologice;
- numele cetăţenilor americani care furnizează informaţii Chinei;
- numele spionilor chinezi care lucrează în SUA sau care frecventează universităţi din SUA;
- înregistrări financiare care indică oamenii de afaceri americani şi oficiali publici care au primit bani de la guvernul chinez;
- detalii despre întâlnirile pe care oficialii SUA le-au avut (poate fără să vrea) cu spioni chinezi şi membri ai serviciului SVR din Rusia;
- modul în care guvernul chinez a obţinut acces la un sistem de comunicaţii al CIA, ducând la executarea a zeci de chinezi care lucrau pentru o reţea a CIA în China. Scandalul a făcut valuri şi a fost muşamalizat de agenţiile americane.

De asemenea, Dong a transmis către DIA copii ale conţinutului hard disk-ului de pe laptopul lui Hunter Biden, prezentând informaţiile pe care guvernul chinez le deţine în legătură cu scandalurile sexuale în care Hunter este implicat şi despre relaţiile sale comerciale (şi ale lui Joe) cu entităţi chineze.

Unele dintre fişierele transmise de Dong au oferit amănunte asupra modului în care a fost aprobată vânzarea Henniges Automotive (şi tehnologia lor stealth) producătorului militar chinez AVIC Auto - un scandal de proporţii care a zguduit complexul militar american.

Potrivit surselor, Dong ar fi spus pentru DIA că cel puţin o treime dintre studenţii chinezi care frecventează universităţile din SUA sunt active ale armatei chineze sau fac parte din Planul Mii de Talente (care atrage copii dotaţi pentru a lucra pentru China) şi că mulţi dintre studenţii chinezi se află în SUA sub pseudonime. Unul dintre motivele folosirii pseudonimelor este că mulţi dintre aceşti studenţi sunt copiii unor militari de rang înalt şi lideri de partid. SURSA: Epoch Times


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa