Sindicaliştii de la metrou ameninţă cu grevă generală şi solicită demisia ministrului Transporturilor şi a şefului Metrorex

Sindicaliştii de la metrou ameninţă cu grevă generală şi solicită demisia ministrului Transporturilor şi a şefului Metrorex

Peste 250 de sindicalişti şi reprezentanţi ai comercianţilor de la metrou au solicitat, marţi, în cadrul unui protest, demisia ministrului Transporturilor, Lucian Şova, precum şi a directorului general al Metrorex, Dumitru Şodolescu, ameninţând, în acelaşi timp, cu declanşarea grevei generale dacă problemele cu care se confruntă Metrorex nu vor fi rezolvate.

"O să vorbesc până o să mai pot împotriva acestor nemernici. Aş vrea să-i salutăm pe aceşti rătăciţi în tranziţie, nişte oameni împotriva oamenilor. Marele ministru din cei 23 de până acum şi marele director din cei 20 de până acum să-şi dea mâna şi să plece, să-şi vadă de treaba lor că ne-au minţit destul, în doar patru luni, de când au venit. Au reuşit să schimbe organigrama, să treacă oamenii în spatele conducătorilor, oamenii care muncesc şi care asigură siguranţa circulaţiei, în spatele a două-trei Direcţii, câte au vrut ei să obţină. Au făcut această măgărie pentru a-şi promova pe linie politică personală diverşi oameni în funcţii. Aşa au înţeles ei să conducă un Minister al Transporturilor, cel mai important minister economic din România. Un minister care, la ora actuală, este condus de o echipă a social-democraţilor, adică a celor mulţi", a afirmat Ion Rădoi, preşedintele Unităţii Sindicatului Liber Metrou (USLM).

Liderul sindical a menţionat, totodată, în faţa protestatarilor, că mandatul de director interimar al actualului director al Metrorex a fost depăşit.

"Domnule preşedinte al celui mai mare partid din ţară (Liviu Dragnea, n.r.), respectaţi legea şi puneţi-i şi pe ceilalţi să respecte legea! Nu veniţi împotriva unei legi organice, nu ordinare, care este următoarea după Constituţie. Vorbim despre Legea 62, cea care consfinţeşte Contractul Colectiv de Muncă şi ne spune că nu rătăciţii în tranziţie trebuie angajaţi la metrou, ci oameni de specialitate, cu minim 12 ani vechime în domeniu. O altă lege este 111 pe care aţi promovat-o în 2016. Legea spune că în cazul în care au fost delegate atribuţiile întreprinderii publice, iar postul de director rămâne vacant, Consiliul de Administraţie numeşte provizoriu un director până la finalizarea procedurii de selecţie pe o durată a mandatului de patru luni, cu posibilitatea de prelungire pentru motive temeinice, până la maxim şase luni. Acest individ (Dumitru Şodolescu, directorul general al Metrorex, n.r.) a depăşit patru luni...", a transmis Rădoi.

Acesta a adus în discuţie şi situaţia actuală a Alstom, unde pentru un număr de salariaţi mai mic valoarea cheltuielilor a crescut de patru ori, în comparaţie cu situaţia din anul în care sucursala din România fusese înfiinţată.

"Nu mai vrem să-şi bată joc de noi, de această activitate, de cei 700.000 de călători, în medie, pe care îi transportăm zilnic prin Bucureşti. Să nu creadă că sunt pe moşia lor! Îi avem lângă noi pe colegii de la Alstom, o firmă improvizată pe interes financiar. De ce? Simplu: la vremea când s-a înfiinţat această firmă, o latură a firmei franceze, avea 1.200 de salariaţi şi ne costau cheltuielile cu întreţinere, salarii etc, 10 milioane de euro. Acum avem 400 de salariaţi, toate trenurile noi, deci nu mai avem nevoie de aceeaşi sumă pentru piesele de schimb, şi ne costă exact 40 de milioane de euro şi ne-au adus un singur director. Oamenii sunt ai noştri, infrastructura este a noastră. Asta înseamnă o conducere eficientă în viziunea lor", a spus liderul sindical.

La protestul organizat marţi între orele 12:00 - 14:00 în faţa Ministerului Transporturilor, cei prezenţi au afişat şi scandat sloganuri împotriva ministrului Transporturilor şi a şefului actual al Metrorex. "Ştiaţi că... ministrul Şova e maestru doar cu slova?", "Şodolescu a venit să ia bani pentru partid", "Şodolescu la metrou/A impus un aer nou/Ce miroase a cavou"şi "Demisia!" au fost doar câteva dintre mesajele transmise de către protestatari.

Conform USLM, pe lista problemelor de trebuie rezolvate se află: lipsa acută de personal (Memorandum), BVC insuficient (-95 de milioane de lei), noua organigramă a societăţii, situaţia contractului Alstom, situaţia contractului Astaldi, situaţia Clubului Sportiv muncitoresc Metrorex şi situaţia contractelor de asociere în participaţiune dintre Metrorex şi Sindomet, sindicatul care îi reprezintă pe comercianţii de la metrou.

Protestele sindicaliştilor de la Metrorex, alături de cei ai reprezentanţilor comercianţilor de la metrou, vor continua în zilele de 22 şi 23 august - la sediul Ministerului Transporturilor, respectiv pe 28 şi 29 august, în faţa Guvernului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...