Sindicaliştii de la Protecţia Copilului cer creşterea alocaţiei de plasament destinată copiiilor crescuţi de asistenţii maternali profesionişti

Sindicaliştii de la Protecţia Copilului cer creşterea alocaţiei de plasament destinată copiiilor crescuţi de asistenţii maternali profesionişti

Conducerea Ministerului Muncii trebuie să crească alocaţia de plasament pentru copiii care sunt crescuţi de asistenţii maternali profesionişti sau care sunt aflaţi în plasament familial, pentru acoperirea inflaţiei din ultimii patru ani, susţine Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Într-un comunicat remis vineri AGERPRES, FNS "PRO.ASIST" solicită "majorarea procentului actual de la 1,2 ISR (indicele social de referinţă, în valoare de 500 lei - n. r.) la 1,5 ISR, ceea ce ar duce la o majorare concretă de 150 lei/lună (de la 600 lei la 750 lei), care ar acoperi parţial majorările de preţuri şi inflaţia din ultimii patru ani".

Organizaţia sindicală aminteşte că, potrivit legislaţiei, "copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, precum şi mamele protejate în centre maternale, au dreptul la hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum şi sume de bani pentru nevoi personale", aminteşte organizaţia sindicală.

Pentru "toate cele enumerate (hrană, igienă, îmbrăcăminte şi alte cheltuieli ce sunt necesare pentru creşterea, îngrijirea şi educarea unui copil), statul consideră că este suficientă alocaţia stabilită prin OUG nr. 65/2014, respectiv 600 lei/ lună (1,2 ISR)", se menţionează în comunicatul PRO ASIST.

Organizaţia sindicală consideră că este absolut necesară majorarea alocaţiei de plasament, deoarece creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor nu trebuie să fie periclitată de lipsa unei alocaţii decente în condiţiile în care inflaţia a crescut din anul 2014, la fel şi costurile, atât cele pentru alimente, cât şi cele pentru acoperirea celorlalte nevoi (îmbrăcăminte, rechizite, materiale igienico-sanitare etc.).

"Pe de altă parte, chiar prin majorarea procentului de la 1,2 la 1,5 ISR se produce o majorare concretă de 150 lei pe lună (de la 600 lei la 750 lei), sumă care oricum nu acoperă total cheltuielile, însă ar reduce din deficitul la necesarul creşterii şi îngrijirii copiilor în bune condiţii şi ar acoperi parţial majorările de preţuri şi inflaţia din ultimii 5 ani", consideră FNS "PRO.ASIST".

Sindicaliştii din asistenţă socială mai solicită revizuirea documentelor necesare completării dosarelor copiilor care beneficiază de măsură de protecţie specială la asistent maternal profesionist, în scopul accesului acestora la diversele programe derulate de Ministerul Educaţiei prin programele naţionale (burse sociale, rechizite, achiziţia de calculatoare etc.), deoarece se iau în calcul şi veniturile asistenţilor maternali profesionişti, chiar dacă aceştia nu reprezintă familia naturală a copilului.

O a treia cerere a sindicaliştilor este "actualizarea coeficientului de salarizare al asistentului maternal profesionist (...) la cel puţin 1,44, respectiv echivalare cu poziţia 43 soră medicală, masor, coeficient salarizare 1,44".

"Considerăm că majorarea acestui coeficient este oportună şi vine în sprijinul identificării, recrutării şi angajării acestei categorii de personal şi este utilă în îndeplinirea obiectivelor Strategiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi a angajamentelor Guvernului României faţă de Uniunea Europeană cu privire la dezinstituţionalizare şi identificarea de soluţii alternative de tip familial şi care astfel va conduce la reuşita acestora", se precizează în comunicatul organizaţiei sindicale.

Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - FNS "PRO.ASIST" solicită Ministerului Muncii convocarea unei întâlniri de lucru cu toţi factorii de decizie pe temele menţionate, pentru a putea discuta şi identifica cele mai bune soluţii la acestea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cine era femeia găsită moartă într-un geamantan, în Oradea

2 Nea ăsta e comisarul de poliție Cosmin Popovici, cu apartament în Spania și nenumărate proprietăți în țară / Nu poate justifica 1,3 milioane lei

3 Trebuie să vedeți asta / Va fi doar o chestiune de timp până când flagelul va ajunge în Europa...

4 Andrei Caramitru / Ghinea, Barna, Drulă și Moșteanu. Cam ăștia. Plus Cioloș. Trebuie să plece…

5 Posibil război civil în Ucraina și un nou pas al Rusiei spre Gurile Dunării, două dintre consecințele înghețării ostilităților în țara vecină