Sindicaliștii din învățământ, nemulțumiți de discuțiile cu ministrul Muncii, deși a fost avansată o nouă propunere; noi negocieri, luni

Sindicaliștii din învățământ, nemulțumiți de discuțiile cu ministrul Muncii, deși a fost avansată o nouă propunere; noi negocieri, luni

Sindicaliștii din învățământ au ieșit nemulțumiți de la discuțiile avute sâmbătă, timp de patru ore, cu ministrul Muncii, deși a fost avansată o nouă propunere, respectiv o creștere, în medie, cu 5%, de la 1 ianuarie 2017, însă luni dimineață va mai avea loc încă o rundă de negocieri.

*Hadăr (Alma Mater): Cerințele noastre se referă la corecții pe grila de salarizare, nu la creșteri salariale în sistemul de Educație

Cu toate acestea sindicaliștii nu renunță la protestul anunțat pentru data de 1 iunie.

"S-a propus o creștere medie de 5% în învățământ aplicată de la 1 ianuarie 2017, dar nu am ajuns la pace pentru că dorința noastră este de a avea o creștere medie de 10% de la 1 ianuarie 2017. Există deschidere și voință, dar cu putință financiară mică, pentru că anvelopa financiară oferită de Ministerul Finanțelor este redusă. Domnul ministru al Muncii spune că s-a suplimentat cu vreo 200 de milioane de lei pentru a se putea face loc și Educației cu aceste creșteri de la 1 ianuarie 2017, dar noi avem o altă țintă, pentru că știm necesitățile și frământările sistemului și ce înseamnă să dai 5% la salarii foarte foarte mici", a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater, Anton Hadăr.

Acesta a afirmat că și-ar fi dorit ca Executivul să vină și cu anumite corecții salariale "mai consistente" mai ales pentru cei aflați la început de carieră, însă vor rămâne deschiși dialogului, mai ales că luni dimineața va mai avea loc încă o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Muncii.

"Suntem deschiși dialogului și vom veni luni la prima oră ca să găsim o variantă mult mai bună pentru Educație. S-au făcut pași mici, dar insuficienți ca să spunem că lucrurile sunt rezolvate. De asemenea, nici nu se pune problema renunțării la protestul din 1 iunie, acesta merge mai departe fără nicio o ezitare (...) Noi avem o variantă care să fie cât de cât mai apropiată de așteptările noastre și sperăm ca și Ministerului Muncii să primească mai mulți bani, ca să se ajungă la un echilibru. (...). Ne-am arătat deschiși unei noi întâlniri luni dimineața pentru a vedea ce se întâmplă în urma consultărilor cu toți colegii noștri pe tema acestei noi propuneri. Le vom trimite în această seară și îi lăsăm să își exprime punctul de vedere," a spus Hadăr.

El a precizat că noua propunere prevede introducerea sporului de doctorat tuturor acelora care nu l-au avut după 2010, ceea ce este "evident un progres pentru că vom termina cu acele procese în instanțe pentru recuperarea acestui spor".

La finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii, președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a afirmat, la rândul său, că este nemulțumit de propunerea avansată, însă apreciază faptul că "Guvernul își dă tot interesul pentru identificarea unor soluții care să conducă la detensionarea situației din sistem de învățământ preuniversitar și universitar.

"Nemulțumirea este mai mult decât evidentă, dar s-a avansat o nouă propunere și urmează ca noi să o discutăm cu reprezentanții organizațiilor noastre sindicale, pentru că ea trebuie transmisă în teritoriu. Vom veni eventual cu o altă contrapropunere în funcție de informațiile pe care le vom primi de la colegii noștri și sperăm ca, în final, decizia pe care o va lua Executivul, în ședința de Guvern care urmează să aibă loc, să fie una care să situeze învățământul ca prioritate națională, așa cum vedem de atâtea ori în declarațiile publice ale celor care au puterea de decizie, dar să se vadă și prin fapte că învățământul este o prioritate națională", a spus Nistor.

La sfârșitul săptămânii trecute, sindicatele din Educație au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloș de creștere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanța privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, și au subliniat că nu vor accepta o diferență de un an în aplicarea acestui act normativ.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 „Pot să filmez și eu puțin bucătăria ta?” / Interlopii României au început să-și afișeze ostentativ bogăția

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Sex cu năbădăi în Oltenia! / Patron amenințat cu pistolul de amantul nevestei!