Sindicatele din Sănătate intră în grevă generală la finalul lunii iunie

Sindicatele din Sănătate intră în grevă generală la finalul lunii iunie

Angajații din sistemul sanitar intră în grevă japoneză (vor lucra cu banderole albe pe braț-n.r.) în perioada 7 - 15 iunie, iar la finalul lunii va fi declanșată greva generală, a anunțat miercuri Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar.

Angajații din sănătate amenință cu greva Foto: Arhivă

„Consiliul Național a luat act de fapul că autoritățile, la presiunea SANITAS și prin negociere directă cu reprezentanții Federației SANITAS, au identificat soluții funcționale care pot conduce la rezolvarea, în perioada imediat următoare, a revendicărilor noastre:

• Deblocarea angajărilor în cele două sisteme;

• Alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații;

• Adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajați din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ;

• Revizuirea ierarhiei pentru toate funcțiile din SĂNĂTATE implicit reașezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua lege a salarizării bugetare; recunoașterea rolului asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare;

• Finalizarea negocierilor și semnarea CCM la nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate;

• Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități”, a transmis federația.

Rafila: Nu cred că va fi grevă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat miercuri că nu crede că în sănătate va fi o grevă aşa cum se întâmplă în sistemul de educaţie şi a dat asigurări că discrepanţele salariale între categoriile de personal vor fi rezolvate, „dar nu toate acum".

„O să avem o nouă lege a salarizării. Şi acesta este un lucru care s-a discutat ieri, eliminarea unor discrepanţe care există în actuala lege a salarizării care face ca, de exemplu, un asistent medical să aibă venituri care îl aduc foarte aproape de alte categorii care au în mod evident responsabilităţi mult mai mici în actul medical. (...) Nu cred că în sănătate va fi vorba despre o grevă, nu ne dorim aşa ceva. (...) În noua lege a salarizării va exista o reaşezare care să aducă asistenţii medicali în primul rând în poziţia lor. Va exista o revendicare salarială care va fi îndeplinită. Va elimina o anumită discrepanţă care există între cei din personalul auxiliar, care au ajuns în celebra Anexă 2 şi care au ajuns la maximul salarizării, şi anumite categorii care nu au primit încă aceste sporuri. Această discrepanţă va fi realizată în perioada imediat următoare", a afirmat ministrul.

El a spus că a avut discuţii atât cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, cât şi cu cei ai Solidarităţii Sanitare.

„Ne-am înţeles asupra majorităţii punctelor. (...) Avem răspunsuri pozitive. Începând cu ocuparea posturilor în sistemul de sănătate, continuând cu semnarea contractului colectiv de muncă, cu tichetele pentru vacanţă care ar putea să fie plătite din alte surse, inclusiv ne gândim să vedem cum putem să eliminăm anumite inechităţi în acordarea unor sporuri. Problemele nu pot fi rezolvate toate acum. Au înţeles colegii de la sindicate. Deschiderea la Ministerul Sănătăţii a fost permanentă. Avem o relaţie de colaborare extrem de bună. (...) Este dreptul fiecăruia să protesteze, au multe revendicări care sunt justificate, dar care nu se pot rezolva toate dintr-o dată", a susţinut Rafila.

Ce a transmis Ciolacu sindicaliștilor

Marcel Ciolacu a punctat marți că angajații din sistemul sanitar sunt „cei care au stat în prima linie a luptei cu pandemia, în timp ce alții fumau și beau în Guvern”.

Liderul PSD susține că respectul față de angajații din sistemul sanitar trebuie să fie tradus și prin fapte, iar din acest motiv astăzi le-a fost răspuns acestora la solicitări. „Toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare. Posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate. Voucherele de vacanță vor fi acordate pentru toți angajații din sistem. Iar viitoarea lege a salarizării va rezolva toate inechitățile actuale”, a punctat președintele Camerei Deputaților.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...