Sindicatul Medicilor Români Promedica: Ne exprimăm dezamăgirea faţă de consecinţele legii salarizării

Sindicatul Medicilor Români Promedica: Ne exprimăm dezamăgirea faţă de consecinţele legii salarizării

Sindicatul Medicilor Români Promedica susţine că aplicarea noii legi a salarizării în forma actuală nu va avea efectele scontate nici asupra personalului medical, nici asupra calităţii actului medical, chiar dacă salariile medicilor au crescut.

"Sindicatul Promedica îşi exprimă dezamăgirea faţă consecinţele legii salarizării 153/2017. Considerăm că aplicarea acestei legi, în această formă, fără a i se mai aduce modificări, fără a fi completată şi de alte măsuri (normarea activităţilor personalului medical, legea profesiilor medicale, refacerea piramidei profesionale, legea malpraxisului - reglarea relaţiilor prestator de servicii medicale-medic-pacient, reorganizarea activităţii de pregătire profesională: rezidenţiatul, pregătirea medicală continuă, reorganizarea sistemului public de sănătate şi dotarea corespunzătoare) nu va avea efectele scontate nici asupra personalului medical, nici asupra calităţii actului medical", au precizat reprezentanţii Promedica, printr-un comunicat remis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, aplicarea legii salarizării 153/2017, completată de regulamentul de sporuri, nu a adus liniştea şi înţelegerea mult aşteptate şi, deşi salariile medicilor au crescut, regulamentul de sporuri şi modul de plata al gărzilor au creat două mari probleme.

"Referitor la plata gărzilor, decizia ca tariful orar practicat pe tot anul 2018 să fie cel din luna ianuarie a acestui an, una arbitrară şi contrară prevederilor legale, pune medicii în faţă a două situaţii posibile. Prima este aceea că în termenul legal se prezintă demisia din contractul individual de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor şi medicul va efectua doar cele 18 ore de gardă care fac parte din norma legală de lucru. În cea de-a doua situaţie, medicul va continua să efectueze gărzile şi va acţiona în instanţă pentru câştigarea drepturilor băneşti cuvenite. Considerăm că activitatea din gărzile care acoperă urgenţele medicale şi chirurgicale este de maximă importanţă pentru cetăţeni şi că efortul diriguitorilor sistemului public de sănătate ar fi trebuit să se concentreze aici în ultimii 20 de ani. În această perioadă s-au făcut eforturi doar pentru aducerea pacientului în stare stabilă până la spital, activitatea medicală din interiorul spitalului pentru pacientul urgenţă medico-chirugicală nesuferind modificări organizatorice în nici un fel (în continuare este asimilată cu asigurarea activităţii medicale pe secţie)", se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii Sindicatului Promedica mai susţin că aplicarea regulamentului de sporuri s-a făcut inegal la nivelul ţării, ducând la apariţia situaţiilor în care medici din aceeaşi specialitate să câştige mai bine în spitalele de rang inferior, plaja sporurilor de la 5% la 85% făcând ca diferenţele de venit dintre specialităţi să cunoască o amplitudine care nu este regăsită în nicio ţară europeană, iar această situaţie a dus la apariţia de tensiuni între membrii aceleiaşi profesii, "lucru inacceptabil inclusiv de codurile deontologice, toate având repercusiuni asupra calităţii actului medical".

O altă problemă este, în opinia Sindicatului Promedica, neincluderea farmaciştilor, biologilor, chimiştilor şi fizicienilor la mărirea salarială din 1 martie, care, coroborată cu aplicarea noului regulament de sporuri, a dus la situaţii în care veniturile acestora au scăzut sub cele din anul 2017. Măsura de creştere a veniturilor medicilor a avut ca scop încetinirea ritmului cu care medicii părăsesc ţara, însă "din păcate, apar şi măsuri care blochează posibilitatea lor de a rămâne", conform sindicaliştilor, aşa cum este şi proaspăta lege prin care pensionarea pentru medici se va face la 67 de ani şi doar la cerere la 65 de ani.

"S-a spus că se doreşte acoperirea deficitului în zonele slab populate de medici, însă considerăm că realitatea va dovedi că se va aplica în special în spitalele universitare şi în cele judeţene de urgenţă. În continuare, mecanismul prin care tinerii medici pot accede la un loc de muncă în sistemul public este greoi şi de cele mai multe ori arbitrar. S-a dorit, de asemenea, ca prin această măsură să scadă şi să dispară şi fenomenul plăţilor informale din spitale. Credem că pentru realizare acestui lucru nu este suficientă doar creşterea de venituri, ci este necesară şi o campanie de informare a cetăţenilor prin care să se preîntâmpine apariţia acestor fapte", reiese din comunicatul Sindicatului Medicilor Români Promedica. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...