Singurul cuvânt din limba română care se termină cu patru consoane. Alți termeni pe care ți-ai fi dorit să-i știi în copilărie

Singurul cuvânt din limba română care se termină cu patru consoane. Alți termeni pe care ți-ai fi dorit să-i știi în copilărie

Ai fi tentat să crezi că în DEX nu există niciun cuvânt care să se încheie cu mai mult de trei consoane. Jucătorii împătimiți de Scrabble te pot contrazice însă imediat cu singurul exemplu existent.

DEX. FOTO arhivă

Un cuvânt din Dicționarul Explicativ al Limbii Române iese în evidență, în mod special, prin faptul că este singurul care se încheie cu patru consoane, notează antena3.ro.

Este vorba despre „kitsch”, un „termen folosit pentru a determina un obiect decorativ de prost gust”, potrivit DEX.

„Kitsch” desemnează însă și „reproducerea sau copierea pe scară industrială a unor opere de artă, multiplicate și valorificate comercial”.

Singurul cuvânt din limba română care începe cu „nt” - soluția pentru jocul FAZAN

Dacă ai jucat vreodată „Fazan” , îți aduci aminte probabil de regulile jocului, conform cărora unul dintre jucători trebuia să spună un cuvânt, iar următorul trebuia să găsească un altul care să înceapă cu ultimele două litere din cuvântul anterior.

Cel care nu reușea să găsească un astfel de cuvânt pierdea jocul, era „fazanul”. Cel mai adesea, pierzătorul era provocat să găsească un cuvânt care să înceapă cu nt, precum ultimele două litere din „restaurant” sau „participant”, ori alte alăturări de consoane care fac imposibilă folosirea lor la începutul unui cuvânt în limba română.

Totuși, un astfel de cuvât există în DEX și chiar începe cu „nt”. Este vorba despre ”ntur”.

ntur (Reg)- Onomatopee care imită trilurile turturicii / sursa: MDA2 (2010)

ntur! interj. (reg.) - Cuvânt care imită trilurile turturicii / sursa: DAR (2002)

În plus, trebuie punctat că un singur cuvânt din limba română începe și se termină cu x, dar acesta este mai ușor de ghicit: „xerox”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”