Sinistrații din Herson, atacați armata rusă în timp ce caută adăpost

Sinistrații din Herson, atacați armata rusă în timp ce caută adăpost

Întrerupte adesea de tirurile rusești, operațiunile de evacuare continuă cu dificultate în zonele sinistrate din regiunea Herson, în timp ce Curtea Penală Internațională (CPI) începe investigațiile asupra cauzelor și consecințelor prăbușirii barajului Kahovka.

Evacuare în Herson FOTO EPA-EFE

Potrivit presei internaționale, soldații ruși împiedică evacuările de pe malul stâng al fluviului Nipru, unde inundațiile sunt mai grave de pe malul drept, aflat sub controlul părții ucrainene. Țintele lor sunt localnicii care nu au depus cerere pentru obținerea cetățeniei rusești, precizează ziarul francez „Libération”.

Partea ucraineană denunță de câteva zile faptul că rușii trag în direcția bărcilor de evacuare, uneori cu consecințe tragice pentru o populație care trăiește de aproape 16 luni cu frica de a muri în orice clipă. Trei persoane au fost ucise, iar altele zece rănite în timp ce încercau să se salveze la bordul unei ambarcațiuni.

„Chiar şi fiarele sunt mai morale decât tine, statule rus”, a reacționat Volodimir Zelenski față de această tragedie.

Când nu lansează tiruri, rușii jefuiesc casele sinistraților de pe malul estic al Niprului, acuză oficiali de la Kiev și regionali.

„Apa începe să se retragă, iar localnicii vor să se întoarcă acasă. Cu toate acestea, rușii au închis intrarea în sate și orașe și jefuiesc în mod activ casele. Această situație se observă mai ales în satul Velika Kardașinka”, denunță Centrul Național de Rezistență al Ucriainei.

Pe de altă parte, autoritățile ucrainene afirmă că prăbușirea barajului Kahovka a cauzat formarea unei „halde de deșeuri” și a unui „cimitir de animale” în Marea Neagră.

„Consecințele ecocidului sunt teribile”, afirmă Ministerul ucrainean de Interne.

În afară de regiunea Herson, prăbușirea barajului Kahovka afectează direct și aprovizionarea cu apă a Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014.

Nivelul apei în rezervorul Kahovka scăzuse deja până vinerea trecută sub punctul necesar de alimentare a Canalului Crimeei de Nord.

„Apa va înceta în curând să curgă spre Crimeea”, atrage atenția Ministerul britanic al Apărării într-un raport privind evoluția războiului din Ucraina, în timp ce partea rusă dă asigurări că deține situația sub control.

În timp ce voluntarii sar în ajutorul sinistraților, CPI încearcă să afle cauzele prăbușirii barajului Kahovka. Potrivit lui Zelenski, o echipă CPI s-a deplasat în zonă pentru a aduna probe și mărturii. Ucrainenii insistă că barajul a cedat în urma unei explozii provocate de soldații ruși. De altfel, prăbușirea barajului Kahovka a fost urmată de detonarea celui de pe râul Mokrîe Ialî, în regiunea Donețk, unde s-au produs de asemenea inundații.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat