Siria: Berlinul refuză să trimită trupe la sol în nordul Siriei, la cererea SUA

Siria: Berlinul refuză să trimită trupe la sol în nordul Siriei, la cererea SUA

Guvernul german a respins luni o cerere a Statelor Unite de a trimite trupe la sol în nordul Siriei, un subiect ce provoacă disensiuni în interiorul coaliţiei Angelei Merkel, relatează France Presse.

"Când spun că guvernul german intenţionează să-şi păstreze dispozitivul din coaliţia împotriva grupării Stat Islamic, după cum ştim aceasta nu include trupe terestre", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Seibert, în timpul unui briefing de presă regulat.

SUA au cerut duminică Germaniei, prin vocea reprezentantului special american pentru Siria James Jeffrey, să furnizeze trupe terestre şi aşteaptă un răspuns rapid.

"Noi căutăm aici (în Germania) şi printre ceilalţi parteneri ai coaliţiei internaţionale împotriva SI ce cuprinde 80 de ţări "voluntari gata să investească", a declarat Jeffrey, în vizită la Berlin.

"De mai mulţi ani, Germania aduce o contribuţie importantă şi recunoscută pe plan internaţional la coaliţia anti-SI", a subliniat ca răspuns Seibert.

Participarea germană la această coaliţie constă în principal din zboruri de recunoaştere şi instruire în Irak.

"Suntem acum în discuţie cu aliaţii noştri americani asupra modului în care trebuie să ne continuăm angajamentul în regiune", a adăugat el.

Mandatul pentru participarea Germaniei în Siria expiră la sfârşitul lunii octombrie. Parlamentul va trebui apoi să decidă asupra a ceea ce va urma.

Preşedintele Donald Trump a anunţat la sfârşitul anului 2018 retragerea majorităţii celor aproximativ 2.000 de soldaţi americani din nord-estul Siriei, proclamând victoria totală împotriva organizaţiei jihadiste SI.

De atunci, el a fost convins să încetinească retragerea şi să lase această zonă care nu este sub controlul regimului sirian mai multor sute de americani pe care el doreşte să-i sprijine militarii aliaţi.

Cererea SUA a declanşat imediat dezbateri în cadrul coaliţiei fragile a Angelei Merkel.

Partidul de centru-dreapta (CDU) al cancelarului, favorabil unui angajament militar sporit al ţării asupra teatrelor de conflict, s-a declarat deschis discuţiilor. Dar aliatul său social-democrat se opune ferm.

Trimiterea de soldaţi la sol este un subiect politic sensibil în această ţară cu o cultură foarte pacifistă din cauza trecutului său nazist. Germania a început târziu, din 1994, să permită trimiterea soldaţilor săi în teatre de război străine.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

2 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

3 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...