Siria: Consiliul de Securitate al ONU supune la vot o rezoluţie privind încetarea focului pentru 30 de zile

Siria: Consiliul de Securitate al ONU supune la vot o rezoluţie privind încetarea focului pentru 30 de zile

Consiliul de Securitate al ONU supune la vot, vineri începând cu ora locală 11:00 (16:00 GMT), un proiect de rezoluţie prin care se cere o încetare a focului pentru 30 de zile în Siria, pentru a se permite accesul ajutoarelor umanitare, au anunţat surse diplomatice, citate de AFP şi Xinhua.

O nouă versiune a proiectului, care a suferit uşoare modificări, a fost negociată timp de două săptămâni şi a fost distribuită membrilor Consiliului de Securitate.

Deocamdată nu se ştie dacă Rusia, ce are drept de veto în Consiliu în calitate de membră permanentă şi s-a opus iniţial unei încetări a focului, va susţine sau nu acest text.

Proiectul de rezoluţie, elaborat de Kuweit şi Suedia, solicită ''o încetare a ostilităţilor pe întregul teritoriu al Siriei pentru toate operaţiunile militare, cu excepţia celor îndreptate contra grupării Statul Islamic, Al-Qaeda şi Frontului Al-Nusra'' pentru 30 zile, pentru a se permite furnizarea ajutoarelor umanitare şi evacuarea răniţilor din zonele de conflict.

Membrii Consiliului de Securitate s-au întâlnit joi după-amiază pentru a analiza situaţia din regiunea siriană Ghouta, aflată sub asediu, dar nu au reuşit să ajungă la acord asupra proiectului de rezoluţie din cauza divergenţelor asupra textului.

Ambasadorul Suediei la ONU, Olof Skoog, a afirmat joi seară că speră ca rezoluţia să fie adoptată de Consiliul de securitate, în timp ce omologul său rus, Vasili Nebenzia, a propus amendarea textului astfel încât acesta ''să fie realist''.

Pentru adoptarea unei rezoluţii în Consiliul de Securitate al ONU este nevoie de cel puţin nouă voturi, dar şi de niciun veto din partea membrilor permanenţi - SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro