Siria: Gruparea Stat Islamic pierde orașul Dabiq; Occidentul amenință Damascul și Moscova cu noi sancțiuni

Siria: Gruparea Stat Islamic pierde orașul Dabiq; Occidentul amenință Damascul și Moscova cu noi sancțiuni

Rebeli susținuți de Turcia au reușit duminică să elibereze de sub controlul grupării Stat Islamic (SI) orașul Dabiq din Siria, extrem de important pentru jihadiști, în timp ce Occidentul amenință regimul sirian și aliatul său rus cu noi sancțiuni, relatează AFP.

La Londra, unde s-au reunit duminică țări care susțin opoziția siriană, secretarul de stat american John Kerry a declarat că sunt comise 'crime împotriva umanității' în timpul atacurilor împotriva cartierelor din orașul Alep controlate de rebeli. El a atras atenția că sunt luate în considerare 'măsuri suplimentare' împotriva 'regimului (sirian) și a celor care îl susțin'.

La Alep (nord), un front strategic în acest război, regimul și aliatul său rus au lansat la sfârșitul lunii septembrie o ofensivă pentru a cuceri cartierele controlate de rebeli și își continuă bombardamentele.

În provincia cu același nume, dar pe un alt front, rebeli susținuți de Turcia "au cucerit orașul Dabiq după retragerea jihadiștilor SI", conform organizației nonguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Una dintre aceste grupări rebele, Uniunea Fastaqim, a confirmat pe Twitter căderea orașului Dabiq 'după lupte violente cu Daesh', acronimul în arabă al Statului Islamic.

Într-o înregistrare video realizată la Dabiq de un corespondent al AFP, se văd străzi aproape goale. Pe pereți sunt desenate steaguri al SI, dar și sloganuri precum 'Cauza noastră este stabilirea califatului'.

Duminică, ministrul afacerilor externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat că rebelii susținuți de Turcia vor avansa de acum spre Al-Bab, oraș controlat de jihadiști la circa 30 de km sud-est de Dabiq.

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a salutat într-un comunicat transmis duminică seară eliberarea orașului Dabiq, "care dă un nou elan campaniei pentru a învinge" SI în Siria.

Dabiq are o puternică încărcătură simbolică pentru jihadiști deoarece, potrivit unui profet al islamului, această localitate ar fi fost locul unei bătălii între armatele creștine și musulmane, iar acestea din urmă, după ce au fost aproape de o înfrângere umilitoare, au reușit în final să triumfe.

Jihadiștii făceau astfel o asociere între acel moment și războiul lor împotriva coaliției 'cruciaților', așa cum numesc coaliția internațională condusă de SUA.

Conform agenției oficiale turce Anadolu, rebelii susținuți de Turcia au cucerit 1.130 de km2 de teritoriu sirian de la debutul, la sfârșitul lunii august, unei operațiuni militare care urmărește alungarea SI, dar și a rebelilor kurzi sirieni, de la frontiera siriano-turcă.

În al doilea oraș al Siriei, Alep, cartierele rebele au fost din nou vizate duminică de puternice raiduri aeriene ale regimului președintelui Bashar al-Assad și aliatului său rus, potrivit unui corespondent al AFP.

OSDO a precizat că cel puțin 31 de civili au fost uciși, dintre care 15 în raiduri ruse asupra cartierului Qaterji.

Conform agenției oficiale siriene Sana, trei civili au fost uciși de tiruri de rachete ale rebelilor asupra sectoarelor pro-regim din Alep.

De la lansarea sa, ofensiva ruso-siriană asupra părții din Alep controlată de rebeli a dus la moartea a peste 370 de persoane, în special civili, conform OSDO. Regimul sirian și aliatul său susțin că îi vizează pe 'teroriști', în principal jihadiștii Frontului Fateh al-Cham, fosta ramură siriană a Al-Qaida.

Kerry a calificat duminică bombardamentele împotriva civililor la Alep drept 'crime împotriva umanității'. La Londra, șeful diplomației americane a atras atenția că aliații occidentali iau în considerare impunerea de noi sancțiuni economice țintite împotriva Damascului și Moscovei.

Președintele american Barack Obama "nu a exclus nicio opțiune pentru moment", a declarat Kerry, care a minimalizat totuși posibilitatea unei acțiuni militare: "Nu văd nicăieri în Europa o mare dorință de a porni la război".

"Numeroase măsuri", printre care "măsuri suplimentare împotriva regimului și susținătorilor săi", au fost propuse, a declarat omologul său britanic Boris Johnson după această reuniune.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să dezbată din nou luni situația din Siria.

Conflictul sirian, care a început după reprimarea, în 2011, de către regimul președintelui Bashar al-Assad a manifestațiilor prodemocrație, a făcut peste 300.000 de morți.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...