Sîrski, nemulțumit de unii comandanți de pe frontul estic: „Pun în pericol soldații”. Rușii adună forțe importante în jurul altui oraș strategic din Donețk

Sîrski, nemulțumit de unii comandanți de pe frontul estic: „Pun în pericol soldații”. Rușii adună forțe importante în jurul altui oraș strategic din Donețk

Noul comandant-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, s-a arătat nemulțumit anumiți comandanți de brigadă de frontul estic în măsura în care acțiunile acestora „pun în pericol viața și sănătatea soldaților”, el sugerând că în această situație s-a văzut silit să ia unele decizii legate de personal, relatează Kyiv Independent.

„Continui să lucrez asupra frontului de est. În trei zile, a devenit cu totul limpede de ce... unele brigăzi reușesc să respingă atacurile inamice și să-și mențină pozițiile, iar altele nu pot”, a scris Sîrski pe canalul său de Telegram.

„În primul rând, depinde de comandantul brigăzii, de pregătirea sa, de experiența sa și de capacitatea sa de a lua decizii adecvate și echilibrate", a subliniat el.

Comandantul șef al forțelor armate ucrainene a explicat a spus că a trimis specialiști la brigăzile care se confruntă cu probleme pentru a le oferi asistență și expertiză. El a mai spus că, pe baza rapoartelor comandanților, a luat toate măsurile necesare în ceea ce privește rezervele și livrările de muniție, drone și alte echipamente.

„În unele cazuri, când comandantul nu controlează situația, iar acțiunile și comenzile lor amenință direct viața și sănătatea subordonaților lor, sunt nevoit să iau decizii de personal", a comentat comandantul-șef al Ucrainei, fără a menționa unități specifice sau nume.

Pe de altă parte, Sîrski a evidențiat performanța în luptă a mai multor unități, între care a Brigăzii Mecanizate 54, care a eliminat două coloane de vehicule blindate rusești cu ajutorul artileriei și a mine.

Alte brigăzi menționate de el au fost Brigada aeropurtată 25 și Brigada mecanizată 47 pentru felul în care au ținut piept trupelor ruse la Orlivka și Berdici, precum și Brigada 79 de asalt aerian, care a respins atacurile rusești în sectorul Novomihailivka din regiunea Donețk.

Totodată, anunțat că o brigadă - pe care nu a numit-o dar cel mai probabil este vorba de Brigada mecanizată 110, care a luptat pentru apărarea orașului estic Avdiivka, cucerit recent - care doi ani a fost continuu în prima linie, a fost mutată în spatele frontului pentru a-și reface capacitatea de luptă.

La scurt timp după ce a fost numit în locul lui Valeri Zalujnîi la comanda armatei ucrainene, Sîrski a menționat printre principalele priorități „distribuirea rapidă și rațională" a proviziilor militare.

O săptămână mai târziu, a retras unitățile ucrainene din Avdiivka, un oraș-cheie din linia întâi din regiunea Donețk care se confruntă de luni de zile cu atacuri intense, „pentru a evita încercuirea și a proteja viețile și sănătatea militarilor".

Rusia acumulează forțe importante în jurul orașului estic cheie Ceasiv Iar

Rusia acumulează importante în jurul orașului estic Ceasiv Iar, ca parte a eforturilor de a străpunge apărările ucrainene din regiunea Donețk, a declarat vineri un oficial ucrainean, citat de AP.

Illia Ievlaș, purtătorul de cuvânt al grupului operațional care supraveghează frontul din est, a declarat pentru Radio Free Europe/Radio Liberty că forțele rusești concentrează forțe pentru a demara o ofensivă puternică asupra orașului strategic situat la vest de Bahmut, căzut în mâinile Moscovei în mai anul trecut, în scopul de a avansa spre Kostiantinivka, Kramatorsk și Sloviansk.

Forțele ucrainene care încearcă să oprească înaintarea trupelor ruse în direcția Bakhmut spun că au fost supuse unei mari presiuni rusești în ultimele trei săptămâni și că se confruntă cu atacuri constante, Moscova trimițând valuri de infanterie și întreprinzând asalturi cu artilerie și drone.

În cursul unei vizite efectuate vineri în regiunea ucraineană Harkov, premierul olandez Mark Rutte și președintele Voldimyr Zelenski au semnat un acord bilateral de securitate care include un ajutor militar în valoare de 2 miliarde de euro în acest an și asistență suplimentară în domeniul apărării în următorii 10 ani.

Într-un mesaj pe X, Zelenski a scris că acest acord are în prim-plan „furnizarea de apărare aeriană, artilerie, capacități marine și cu rază lungă de acțiune, cu un accent deosebit pe consolidarea forței aeriene a Ucrainei".

Un purtător de cuvânt al brigăzii separate de tancuri 17, ce luptă în direcția Bahmut, a declarat pentru The Associated Press că, în pofida resurselor limitate, forțele ucrainene fac tot posibilul să își adapteze apărarea la tacticile rusești în continuă schimbare.

„Densitatea focului este vizibil mai pronunțată”, a spus comandantul companiei de tancuri. „În timp ce noi putem trage de 10 ori, ei trag de cinci ori mai mult, au un avantaj față de noi în ceea ce privește muniția, este un fapt necontestat. Și, de asemenea, există un avantaj în ceea ce privește forța umană de luptă”, a declarat Dmitro, în vârstă de 28 de ani.

Rusia încearcă să profite de avântul câștigat după cucerirea Avdiivka pentru a pătrunde mai adânc în teritoriul ucrainean

Moscova încearcă să profite de situația curentă de pe câmpul de luptă pentru a obține câștiguri teritoriale înainte ca Ucraina să poată ridica noi apărări în zonă, spun analiștii și serviciile occidentale de informații

Forțele ucrainene s-au retras din Avdiivka la 17 februarie, după mai multe luni de lupte brutale, în timp ce Kievul a încercat din răsputeri să apere orașul împotriva unui asalt rusesc soldat cu pierderi uriașe, atât de vieți omenești, cât și de echipament militar.

De atunci, Rusia a avansat circa șase kilometri față de centrul Avdiivka, în timp ce teritoriul aflat la vest de oraș rămâne în centrul ofensivei sale în estul Ucrainei, a transmis joi Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa zilnică a evoluțiilor de pe front. Moscova, a precizat ministerul, a preluat acum „aproape sigur controlul" asupra satelor Lastocikîne, Stepove și Sieverne.

„Aceste câștiguri tactice servesc în primul rând la consolidarea pozițiilor rusești în jurul Avdiivka", au apreciat analiștii britanici. „Totodată, Rusia caută probabil să ia avânt pe această axă pentru a profita de faptul că există mai puține poziții fixe, bine apărate și zone urbane de unde forțele ucrainene se pot apăra".

O hartă recentă publicată de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) pare să confirme aceste progrese. Analiștii centrului de cercetare din Washington au oferit o evaluare similară cu cea a serviciilor de informații britanice în această săptămână, sugerând că, prin aceste presiuni, Rusia încearcă să exploateze situația din jurul Avdiivka înainte ca Ucraina să fie capabilă să își fortifice apărarea în zonă.

„Forțele rusești continuă probabil încercările de a avansa pentru a priva forțele ucrainene de răgazul care ar permite Ucrainei să stabilească o linie defensivă mai coezivă și mai greu de penetrat în imediata vecinătate a Avdiivka", au scris analiștii ISW marți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?