Sistemul de apărare antiaeriană rusesc își lovește propriul avion Su-35 deasupra Peninsulei Crimeea

Sistemul de apărare antiaeriană rusesc își lovește propriul avion Su-35 deasupra Peninsulei Crimeea

Sistemul de apărare aeriană al Moscovei a deschis focul asupra unui avion de vânătoare Su-35 în Crimeea anexată, provocând speculații cu privire la faptul că și-a lovit propriul aparat de zbor.

Avion SU-35 rusesc FOTO wikipedia

Un raport local, citat de Newsweek , susține că apărarea aeriană rusă a lovit unul dintre cele mai avansate avioane de vânătoare ale Moscovei deasupra Crimeii anexate.

Sistemul de apărare aeriană S-400 al Moscovei a tras asupra avionului rusesc Su-35 în apropierea orașului Krasnoperekopsk, situat în partea de nord a peninsulei din Marea Neagră, conform canalului de Telegram "Crimean Wind," care citează o sursă neidentificată.

"Acum, avionul pierde altitudine deasupra Mării Azov," se menționează într-un post, după care se adaugă că "un Su-35 avariat a aterizat pe un aerodrom militar" în orașul Melitopol din regiunea Zaporoje din sudul Ucrainei.

Newsweek nu a reușit să verifice independent raportul și a contactat Ministerul Apărării al Rusiei pentru comentarii prin e-mail. Autoritățile ruse nu au comentat incidentul.

Mai mult de o cincime din pierderile cunoscute ale aeronavelor și elicopterelor rusești de la declanșarea războiului din Ucraina în februarie 2022 au fost auto-cauzate, potrivit datelor compilate și analizate la sfârșitul lunii august 2023.

Rusia și-a mai lovit propriile avioane în timpul războiului din Ucraina

Nu este prima dată când apar rapoarte despre Rusia doborând propriile avioane Su-35.

În octombrie 2023, Ministerul Apărării britanic a declarat într-o actualizare de informații cu privire la războiul din Ucraina că forțele de apărare aeriană rusească "cu mare probabilitate au doborât unul dintre avioanele lor Su-35" într-un incident de pe 28 septembrie 2023 deasupra Tokmak, un oraș ocupat în apropierea liniilor frontului din regiunea Zaporoje.

"Deși Rusia a pierdut în jur de 90 de aeronave cu aripi fixe de la începutul invaziei, aceasta este probabil doar a cincea pierdere a unui Su-35S, cel mai avansat avion de luptă rusesc în serviciu extins," a declarat ministerul apărării în acea actualizare. Rusia nu a recunoscut public acel incident.

Într-un alt incident de săptămâna aceasta, un avion rus a lăsat accidental o rachetă într-un sat din regiunea Voronej din vestul Rusiei marți dimineața, distrugând mai multe case, au declarat oficialii.

Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că unul dintre propriile sale avioane de război a lăsat explozibili în satul Petropavlovka, avariind cel puțin șase clădiri private. Videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare arată o groapă uriașă în pământ, cauzată de explozie.

"În jurul orei 9:00 a.m. pe 2 ianuarie, în timp ce un avion de forțe aeriene zbura deasupra satului Petropavlovka din regiunea Voronej, a avut loc o eliberare de urgență a munițiilor de aviație," a declarat ministerul apărării într-un comunicat.

"Se efectuează o anchetă asupra circumstanțelor incidentului. O comisie lucrează la fața locului pentru a evalua natura pagubelor și pentru a ajuta la restaurarea clădirilor," se adaugă în comunicat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat