Sistemul de tuneluri ale Hamas, avariat de 500 de proiectile israeliene (surse)

Sistemul de tuneluri ale Hamas, avariat de 500 de proiectile israeliene (surse)

Armata israeliană a declarat că a utilizat circa 500 de proiectile lansate simultan de avioane şi de artileria israeliene în cursul recentului său atac asupra sistemului de tuneluri din Fâşia Gaza, relatează sâmbătă DPA.

Un ofiţer de rang înalt a declarat sâmbătă că 160 de avioane de luptă de tipul F-16 şi F-35 au luat parte la atacul asupra aşa-numitului sistem de tuneluri "Metroul din Gaza" în timpul nopţii de joi spre vineri.

Nu se ştie dacă vreun combatant Hamas a fost ucis în cursul acestei operaţiuni. "Dar ar putea fi sute", a spus ofiţerul israelian, sub rezerva anonimatuljui.

Media străine au acuzat armata israeliană de manipulare din cauza unui tweet trimis cu puţin timp înainte de atac în care se spunea că trupele terestre israeliene au intrat în Gaza.

Potrivit mass-media, aceasta i-a determinat pe mulţi combatanţi Hamas să se retragă în tuneluri, după care avioanele israeliene au bombardat reţeaua de tuneluri timp de aproximativ 40 de minute.

Armata a negat o manipulare deliberată cu scopul de a întinde o capcană pentru militanţii palestinieni, evocând o eroare de comunicare şi a subliniat că niciun soldat israelian nu intrase în Gaza.

Ofiţerul, citat de DPA, a declarat că Israelul a atacat peste 650 de ţinte în Fâşia Gaza începând de luni, de când s-au intensificat violenţele.

El a adăugat că 31 de ateliere de fabricare a rachetelor aparţinând grupărilor Hamas şi Jihadul Islamic au fost distruse, iar Hamas nu a mai avut posibilitatea de a construi noi rachete.

Scopul operaţiunii a fost să-i descurajeze pe militanţii palestinieni."Este foarte dificil să ataci ţinte în mijlocul unei zone locuite. Dar este singura modalitate de a descuraja Hamas", a spus ofiţerul citat.

Interlocutorul DPA a afirmat că armata israeliană încearcă să nu lovească ţinte civile, adăugând că nu se întrevede încă sfârşitul operaţiunii.

Circa 2.300 de rachete au fost lansate dinspre Fâşia Gaza spre Israel, deşi 20% dintre acestea au căzut deasupra enclavei de coastă fără să atingă teritoriul israelian. Israelul a declarat că sistemul său de apărare Iron Dome a interceptat cu succes aproximativ 90% din rachetele lansate.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 „Vrem 1,5 milioane euro sau publicăm pozele“

4 O dobitoacă

5 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului