Sistemul penitenciarelor din România are un deficit de 8.500 locuri, susține directorul general adjunct al ANP

Sistemul penitenciarelor din România are un deficit de 8.500 locuri, susține directorul general adjunct al ANP

Sistemul penitenciarelor din România are un deficit de 8.500 de locuri de cazare, în raport cu prevederile legislației impuse de drepturile omului care stabilesc o alocare de minim 4 metri pătrați pentru fiecare deținut, a declarat miercuri, într-o conferință de presă la Slănic Moldova, subcomisarul de penitenciare Dan Halchin, directorul general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

El a afirmat că soluția cea mai viabilă pentru acoperirea acestui deficit este de construire a unor noi pavilioane în unitățile deja existente și nu înființarea de noi unități de penitenciare.

'În comparație cu anul trecut este nevoie de un buget mai mare pe partea de investiții. Avem diverse simulări care se pot plia pe modul în care guvernul va trasa prioritățile. Avem deficit de 8.500 locuri de cazare dacă ne raportăm la suprafața de 4 metri pătrați standardul impus de CEDO. În ecuație trebuie să intre cât de repede poate fi rezolvată această problemă, capacitatea noastră ca sistem de a contracta și de a face toate studiile de fezabilitate. Este clar că problema nu se va rezolva în totalitate anul acesta. Construcția de noi pavilioane în cadrul unităților deja existente este o abordare mult mai facilă. Nu mai trebuie dislocat personal suplimentar în comparație cu abordarea în care vom face penitenciare noi în alte locații și pentru care trebuie minim 300 de persoane ca acea lunitate să devină operațională', a declarat directorul general adjunct al ANP.

Acesta a adăugat că principala problemă cu care s-a confruntat sistemul penitenciarelor anul trecut a fost lipsa de personal, prin ieșirile masive din sistem.

'Continuăm încadrările, anul trecut am încadrat 1.200 de cadre noi și avem concursuri în derulare pentru 800 de cadre. Continuăm descentralizarea pentru că noi credem că descentralizarea va permite o mai mare flexibilitate pentru când, cum și câte locuri trebuie scoase la concurs', a mai spus Dan Halchin.

Directorul general adjunct al ANP, Dan Halchin. a participat miercuri, la Slănic Moldova, la ședința de bilanț a penitenciarelor din regiunea de nord-est.

AGERPRES / (A — autor: Gabriel Apetrii, editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

4 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

5 FOTO I-o fi amendat cineva? Liderii PSD Ciolacu și Tudose chefuind într-un local care trebuia să fie închis