Situația medicală din China alarmează din nou întreaga lume. Spitalele, suprapopulate de copii cu boli respiratorii după relaxarea restricțiilor COVID

Situația medicală din China alarmează din nou întreaga lume. Spitalele, suprapopulate de copii cu boli respiratorii după relaxarea restricțiilor COVID

Spitalele din Beijing și din nordul Chinei se confruntă cu un val de copii cu boli respiratorii, în timp ce această țară intră în prima iarnă de la relaxarea restricțiilor pentru Covid-19, implementate cu aproape un an în urmă.

Mii de copii așteaptă ore întregi să fie consultați de medici FOTO captură Twitter

Așteptarea pe holurile spitalelor poate dura ore, iar sute de pacienți așteaptă la unele spitale pentru copii din marile orașe din nordul Chinei, conform CNN .

Un oficial al Spitalului pentru Copii din Beijing a declarat marți că media zilnică actuală de peste 7.000 de pacienți "depășește cu mult capacitatea spitalului". Cel mai mare spital pediatric din apropierea orașului Tianjin a stabilit un record, sâmbătă, când au fost primiți peste 13.000 de copii, potrivit unei publicații locale de stat, citată de CNN.

Funcționarii din domeniul sănătății din Beijing și alte orașe mari din nordul Chinei au declarat că bolile sezoniere tipice, inclusiv gripa și virusul sincitial respirator (RSV), precum și pneumonia cu micoplasme - o infecție bacteriană care provoacă de obicei o infecție ușoară și afectează în mod obișnuit copiii - au fost principalele cauze.

Valul de cazuri din nordul Chinei survine în contextul unei creșteri a infecțiilor respiratorii sezoniere din emisfera nordică, inclusiv în Statele Unite, unde RSV se răspândește la niveluri "fără precedent" printre copii.

Îngrijorare la nivel mondial din cauza situației din China

Situația din China a stârnit îngrijorare globală după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut miercuri furnizarea mai multor informații despre creșterea bolilor respiratorii și „grupurile raportate de pneumonie nedepistată la copii”, potrivit sistemului de supraveghere open-source ProMED.

După discuții cu oficialii chinezi din domeniul sănătății și din spitale joi, OMS a declarat că datele indică o creștere a consultărilor din ambulatoriu și a internărilor de copii datorită pneumoniei cu micoplasme în luna mai și a bolilor sezoniere obișnuite RSV, adenovirus și virusul gripei din octombrie.

Agenția a adăugat că autoritățile chineze au declarat că nu a avut loc "detectarea oricăror agenți patogeni neobișnuiți sau probleme clinice neobișnuite".

Experții externi care monitorizează situația au observat de asemenea că nu există dovezi ale unui agent patogen nou, dar au solicitat Chinei să împărtășească mai multe informații despre situație.

"Nu credem că există un agent patogen necunoscut ascuns undeva", a declarat Jin Dongyan, un virolog de la Universitatea din Hong Kong, Școala de Științe Biomedicale, pentru CNN. "Nu există dovezi pentru asta."

În ultimele săptămâni, părinții chinezi s-au plâns pe rețelele de socializare despre situația aglomerată din spitale, unde durează ore până ce copiii pot fi consultați de un medic, după care există perioade și mai lungi de așteptare pentru a face un test de sânge sau o perfuzie.

Având în vedere sistemul de îngrijire primară relativ subdezvoltat al Chinei, oamenii bolnavi se îndreaptă de obicei către spitale sau camere de urgență ca prim punct de contact. Aceste facilități pot deveni supraaglomerate în timpul sezoanelor de vârf.

Prima iarnă fără restricții pentru chinezi

Pe platforma de socializare chineză Weibo, pe o fotografie distribuită la scară largă se vede un ecran de spital care anunța pacienții că sunt peste 700 de oameni la coadă, cu un timp de așteptare estimat la 13 ore.

La un spital pediatric afiliat Institutului de Pediatrie din Beijing, coridoarele erau atât de pline încât unii copii cu perfuzii stăteau în brațele părinților lor, pe scaune pliante, pe coridoare, potrivit unor videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare.

Autoritățile naționale de sănătate și oficialii spitalelor au îndemnat în repetate rânduri părinții să nu meargă cu copiii direct la facilitățile pediatrice mari, solicitându-le în schimb să îi ducă la alte centre de sănătate care oferă îngrijiri primare sau servicii generale.

Comisia Națională de Sănătate din China (NHC) a avertizat părinții că spitalele mari ar putea avea "timpi de așteptare lungi și un risc ridicat de răspândire a infecțiilor", îndreptându-i către alte tipuri de facilități pentru triaj.

Valul de spitalizări coincide cu prima iarnă plină a Chinei fără controalele sale "zero-Covid", în timpul cărora oamenii au menținut distanțarea socială strictă și au purtat măști.

Controalele au fost relaxate brusc în decembrie anul trecut, după ce au izbucnit proteste împotriva măsurilor pandemice care includeau lockdown-uri stricte.

Nu este clar dacă a existat o creștere a bolilor respiratorii sau a cazurilor severe în rândul copiilor în comparație cu anii pre-pandemici din cauza datelor publice limitate puse la dispoziție de China.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat