Situație bizară în Serbia după tragedia din Belgrad: Elevii îl imită pe atacator, fac liste şi simulează atacuri/Poliţia a primit 25 de sesizări de la şcoli într-o singură zi

Situație bizară în Serbia după tragedia din Belgrad: Elevii îl imită pe atacator, fac liste şi simulează atacuri/Poliţia a primit 25 de sesizări de la şcoli într-o singură zi

Poliţia din Serbia a primit joi 25 de sesizări de la şcoli, în care se afirmă că unii elevi îl imită pe Kosta Kecmanović, elevul de 13 ani care miercuri a ucis nouă persoane şi a rănit şapte după ce a deschis focul în şcoala din Belgrad unde învăţa, transmite News.ro.

Copiii simulează împuşcarea, uciderea, fac liste cu numele copiilor pe care se presupune că îi vor ucide, aşa cum a făcut elevul ucigaş care îşi planificase atacul timp de o lună, relatează cotidianul „Blic”. Iar în Bosnia vecină, un adolescent de 18 ani a fost arestat după ce ameninţase pe reţelele sociale că are de gând să comită un atac la indigo, transmite Reuters.

Poliţia sârbă a acţionat imediat în urma fiecărei sesizări primite de la şcoli. De fiecare dată, a fost vorba de glume nesărate şi jocuri bizare, relatează Blic.

În mai multe situaţii, poliţiştii au audiat copii şi părinţi, iar în câteva cazuri, temporar, preventiv, conform legii, au fost confiscate armele deţinute legal de familiile băieţilor care au făcut glume deplasate şi nepotrivite.

Cu toate acestea, Serbia este zguduită de cazul fără precedent care s-a petrecut miercuri într-o şcoală gimnazială dintr-un cartier central al Belgradului. Autorul masacrului, Kosta Kecmanović, în vârstă de 13 ani, a intrat în şcoală la ora 08:40 şi a ucis cu o armă de foc pe care o luase de la tatăl său opt elevi şi un paznic, rănind totodată alte şapte persoane – şase copii şi un profesor. El se află acum într-o clinică de neuropsihiatrie, în timp ce părinţii săi au fost arestaţi.

Pe de altă parte, poliţia bosniacă a reţinut joi un băiat de 18 ani din oraşul Bihac, din vestul ţării, după ce acesta a ameninţat pe reţelele sociale că va repeta atacul de miercuri din şcoala din Serbia. Băiatul a fost arestat sub acuzaţia de periclitare a securităţii şi terorism, la ordinul procuraturii. Tânărul, identificat de poliţie cu iniţialele A.Z., ar fi avut deja un istoric de ameninţări şi hărţuire pe reţelele sociale. Un dosar deschis împotriva lui anul trecut a fost închis deoarece nu avea vârsta necesară pentru a fi urmărit penal. Liceul din Bihac pe care îl frecventa A.Z. a emis joi un comunicat în care le-a spus elevilor şi părinţilor să nu intre în panică din cauza ameninţărilor, precizând că a luat legătura cu autorităţile.

„Acel băiat care a ucis opt copii este un mega-rege pentru mine. Pregătesc de mult timp ceva similar pentru Liceul Economic din Bihac. Va fi un masacru nemaivăzut în Bihac, jur pe viaţa mea!”, a scris A.Z. pe contul său de Instagram.

Întreaga regiune a fost şocată de atacul în masă de la şcoala din Belgrad, dar experţii spun că şi mai îngrijorătoare au fost reacţiile unor adolescenţi pe reţelele sociale, care şi-au exprimat sprijinul şi admiraţia pentru tânărul trăgător.

Între timp, a apărut o înregistrare video tulburătoare a masacrului de la şcoala din cartierul belgrădean Vračar. La început, copiii din clasă nu au fost conştienţi de ceea ce se întâmplă, unii chiar au râs la primele focuri de armă, dar apoi a început infernul. Videoclipul începe în momentul în care se aud primele focuri de armă, dar elevii încă nu ştiu ce este, iar unii dintre ei chiar râd, în timp ce profesoara încearcă să îi calmeze. „Staţi jos, staţi jos”, le spune profesoara copiilor care începuseră să râdă când s-au auzit primele focuri de armă, crezând că sunt probabil petarde. La scurt timp după aceea, pe coridor s-au auzit strigăte de copii care ţipau şi cereau ajutor. „Nu este o glumă, zău”, a spus un elev din clasă, după cum se aude în înregistrare. Împuşcăturile au continuat să se audă, iar vocea copiilor care implorau ajutor a devenit mai puternică şi mai aproape de clasa în care se aflau copiii. „Vă rog, ajutaţi-mă”, se aude pe video vocea unei fete de pe hol. Profesoara a reacţionat imediat şi le-a cerut copiilor să nu părăsească sala de clasă. „Vă rog să nu ieşiţi afară. Vă rog, cineva a intrat cu o armă”, spune cadrul didactic.

Autorităţile au spus că elevul care a deschis focul plănuise acest lucru timp de aproape o lună şi avea o listă cu elevii pe care voia să îi ucidă. Apoi el însuşi a sunat la poliţie şi a spus ceea ce făcuse, iar când poliţiştii din maşină l-au întrebat dacă era conştient de faptele sale, el a spus că da şi a estimat că au fost probabil între opt şi 25 de morţi.

sursa: News.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia