„Situație dificilă” la Herson. Ce a vrut să spună „generalul Armaghedon“, noul comandant al forțelor ruse din Ucraina

„Situație dificilă” la Herson. Ce a vrut să spună „generalul Armaghedon“, noul comandant al forțelor ruse din Ucraina

Declarația generalului de armată Serghei Surovikin, recent numit comandant al grupării comune a trupelor ruse din Ucraina, potrivit căreia „nu sunt excluse decizii dificile cu privire la Herson”, a fost percepută de unii ca pregătire pentru o retragere din Herson și de pe întreg malul drept al Niprului, iar de către alții ca hotărâre să apere malul drept cu orice preț.

Serghei Surovikin, recent numit comandant al trupelor ruse din Ucraina

Acțiunile trupelor ruse din Herson vor depinde de situația militaro-tactică, care „este deja destul de dificilă astăzi”, a spus Surovikin marți seară. Discursul său a fost difuzat de canalul TV „Russia 24”. Aceasta este prima declarație publică a generalului după numirea sa pe 8 octombrie în funcția de comandant al grupării trupelor ruse din Ucraina.

„În general, situația în zona operațiunii militare speciale poate fi descrisă ca tensionată”, a răspuns noul șef al trupelor ruse din Ucraina. „Inamicul nu renunță să atace pozițiile pozițiile trupelor ruse. În primul rând, aces lucru se întâmplă pe direcțiile Kupiansk, Krasnolimanski și Nikolaev - Krivoi Rog. Inamicul este un regim criminal care îi împinge pe cetățenii ucraineni la moarte. Ucrainenii și noi suntem un singur popor și dorim un singur lucru: Ucraina să fie independentă de Occident și de NATO, un stat prieten cu Rusia.”

În ciuda contraofensivei declanșate de ucraineni și a cuceririlor teritoriale din ultima vreme, generalul rus pretinde că Ucraina trimite pe front recruți fără antrenament, cu moral scăzut, iar dacă aceștia încearcă să fugă de luptă sunt împușcați.

Noul comandant al trupelor ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”, susține că Ucraina trimite pe front recruți fără antrenament, cu moralul scăzut, care sunt împușcați dacă încearcă să fugă de pe câmpul de bătălie, în timp ce strategia Rusiei, dictată de „Comandantul Suprem”, este de a-și proteja propriii soldați. El pretinde că Ucraina pierde până la 1.000 de soldați pe zi și spune că regimul de la Kiev plănuiește lovituri împotriva infrastructurii din Herson, care pot duce la pierderi masive de vieți omenești în rândul populației civile.

Minciunile generalului „Armaghedon“

Regimul ucrainean încearcă să penetreze defensiva noastră. Pentru asta, forțele ucrainene folosesc toate rezervele disponibile. Practic, sunt soldați care nu au parcurs întregul antrenament. De fapt, conducerea Ucrainei îi condamnă la pieire. Ca regulă generală, aceste unități au moralul scăzut. Pentru a-i împiedica să fugă de pe front, autoritățile ucrainene folosesc detașamente de naționaliști care împușcă pe oricine încearcă să părăsească câmpul de bătălie”, a mai spus Suvorikin, care pretinde că pierderile ucrainenilor se cifrează la 600 - 1.000 de soldați pe zi.

În același timp, el susține că strategia Rusiei este de a-și proteja soldații, în ciuda tot mai multor mărturii că soldații recrutați în urma decretului de mobilizare semnat de Vladimir Putin sunt trimiși pe front fără pregătire, fără antrenament și provizii și chiar fără arme. „Noi avem o strategie diferită. Comandantul Suprem a spus deja lucru acesta. Nu ne străduim să înaintăm mult, protejăm fiecare soldat și «tocăm» sistematic înaintarea inamicului”, a mai spus generalul Serghei Surovikin.

El a declarat că Ucraina plănuiește bombardarea unui baraj în regiunea Herson, care ar conduce la multe pierderi de vieți omenești. „Avem informații despre posibilitatea ca regimul de la Kiev să folosească metode de război interzise în zona orașului Herson, despre pregătirea de către Kiev a unui atac masiv cu rachete asupra barajului de la centrala hidroelectrică Kahovskaia și a unui atac cu rachete și artilerie asupra orașului Herson. Aceste acțiuni pot conduce la distrugerea infrastructurii unui mare centru industrial și la mari pierderi de vieți omenești în rându populației civile.”

Populația civilă, evacuată din Herson

Guvernatorul numit de Rusia la conducerea regiunii ucrainene Herson a anunțat că populația civilă va fi evacuată dintr-o parte a regiunii, avertizând că se așteaptă o escaladare a ostilităților.

Pe 18 octombrie, Vladimir Saldo a anunțat o „strămutare organizată și treptată” a civililor din patru localități de pe malul drept al fluviului Nipru. „Am luat o decizie dificilă, dar corectă, de a anunța transferul organizat al populației civile din localitățile Berislav, Belozerski, Snigiriovski și Aleksandrovski pe malul stâng al Niprului”, a spus Saldo, adăugând că „acolo unde operează armata, nu există loc pentru civili”.

Localitățile numite de Saldo sunt situate pe malul drept al fluviului Nipru, unde trupele ucrainene au avansat în ultimele săptămâni. Comentariile personalității numite de Moscova au venit după ce noul comandant al forțelor rusești din Ucraina a recunoscut dificultățile întâmpinate de trupele rusești.

Situația din Herson

La începutul lunii octombrie, unitățile ucrainene au spart apărarea rusă de pe malul drept al Niprului și au început să avanseze în direcția Berislav și a barajului de la hidrocentrala Kahovskaia. Amenințarea încercuirii trupelor ruse staționate la Herson a devenit reală.

În regiunea Herson, pe care armata rusă a capturat-o fără luptă chiar la începutul invaziei Ucrainei, este concentrat un grup mare - conform surselor deschise, 15-20 de mii de militari.

În prezent, apărarea rusă a malului drept este întinsă de-a lungul unui arc uriaș - de la Golful Nipru de pe coasta Mării Negre la vest de Herson până la micul sat Mylovoe de pe malul Niprului.

Pe un teren plat și aproape fără copaci, este dificil atât de apărat, cât și de atacat, dar dacă o greșeală în ofensivă înseamnă doar pierderi, o greșeală în apărare se poate transforma într-o catastrofă.

Rusia nu și-ar dori să piardă Herson - singurul centru regional al Ucrainei, pe care a reușit să-l captureze încă de la începutul invaziei. Cu toate acestea, dacă Forțele Armate ale Ucrainei reușesc să pătrundă spre Berislav și să blocheze grupul Herson, soarta acestuia va fi cel mai probabil tristă - nu va rezista mult fără provizii. Cu toate acestea, chiar și acum este foarte dificil să-l aprovizioneze, ceea ce generalul Surovikin nu a ascuns.

Pe de altă parte, armata ucraineană nu pare dornică să asedieze Hersonul și să-l ia cu asalt - lupta de stradă într-un oraș destul de mare va fi sângeroasă.

După cum a informat Radio Liberty, trupele ruse au construit două puncte de trecere cu pontoane peste râul Inguleț, în regiunea Herson. Imaginile realizate pe 11 octombrie de satelitul Planet Labs arată că unul dintre ele a fost construit lângă podul Darievski, iar al doilea - la peste 100 de metri de trecere, pe care UAF a distrus-o mai devreme.

În mod ciudat, Forțele Armate ale Ucrainei nu bombardează aceste treceri temporare, deși au dezactivat cu ușurință podul staționar peste Inguleț încă din august. De parcă ar da un semnal: dacă vrei să pleci, nu ne deranjează.

Armata ucraineană a încercat să blocheze liniile de aprovizionare rusești către Herson prin distrugerea celor două poduri rutiere principale peste Nipru, în timp ce Kievul nu a mai permis difuzarea știrilor în sudul țării, ceea ce a dus la speculații că pregătește o nouă ofensivă considerabilă în Herson, notează The Guardian.

„Când ucrainenii nu difuzează știri înseamnă că se întâmplă ceva. Întotdeauna au făcut acest lucru înainte, atunci când se desfășoară o ofensivă mare", a declarat Michael Clarke, fost director general al Institutului Regal al Serviciilor Unite, pentru Sky News.

„Bănuiesc că în următoarele 48-72 de ore ar putea să ne spună ce se întâmplă", a adăugat Michael Clarke.

Este destul de clar că Surovikin a fost comandantul rus care a încercat să se retragă mai devreme din Herson (era zona sa de responsabilitate). Selectarea sa ca și comandant general semnalează probabil că Putin va interveni mai puțin în luarea deciziilor militare.

Și corespondentul The Wall Street Journal în Ucraina Matthew Luxmoore consideră că discurul generalului Armaghedon sugerează că rușii se vor retrage din Herson ceea ce ar duce la o victorie majoră pentru Kiev.

După înfrângeri grele lângă Harkov și Liman, și apoi eșecurile pe frontul de sud, o dispoziție depresivă domnește în rândurile susținătorilor războiului cu Ucraina.

Ce scriu bloggerii „patrioți”

Poate că dacă Surovikin nu ar fi vorbit sincer despre situația armatei ruse de lângă Herson, discursul său nu ar fi făcut prea multă impresie. Dar el a spus - și i-a descurajat pe mulți apologeți pentru războiul din Ucraina. „Totul este pierdut, războiul este pierdut”, scriu bloggerii militari. Au apreciat onestitatea celor spuse.

„Situația este dificilă și, pentru prima dată, șeful operațiunii însuși este sincer în această privință și nu [un reprezentant al Ministerului Apărării] Igor Konașenkov sau vreo imagine colectivă a Statului Major”, scrie reporterul VGTRK Aleksander Sladkov. "Onestitatea și responsabilitatea sunt întotdeauna bune."

Și Semion Pegov, un jurnalist militar și blogger rus, a distribuit pe canalul său de Telegram War Gonzo, laudă prestația noului comandant, despre care spune că este „probabil unul dintre primii generali din noua noastră istorie care a devenit practic un erou popular după perioada cu vești proaste".

Iar alți bloggeri ruși au perceput interviul generalului ca pe o pregătire pentru ceva foarte serios, nu ca pe un semnal de retragere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”