Situație tensionată în Kosovo. Există relatări despre explozii și împușcături în apropiere de Kosovska-Mitrovița

Situație tensionată în Kosovo. Există relatări despre explozii și împușcături în apropiere de Kosovska-Mitrovița

Două explozii s-au auzit în apropierea orașului Kosovska-Mitrovița, iar timp de 15 minute au fost auzite împușcături lângă orașul Zubin Potok, scrie ziarul sârb Vecherne Novosti („Nouățile Serii”, în traducere).

Kosovo. Foto: Shutterstock

Potrivit publicației, în satul Zvechan, situat la câțiva kilometri de Kosovska-Mitrovița, au fost înregistrate două explozii.

În același timp, președintele sârb Aleksandar Vucic, comentând situația din Kosovo, a declarat: „Nu aveam informații despre ciocniri majore. Știu că baricadele au fost înființate în două locuri în zona Zubin Potok. Oamenii au făcut baricadele din proprie inițiativă”.

Liderul sârb a mai subliniat că Serbia va trimite o cerere Misiunii Internaționale sub auspiciile NATO în Kosovo și Metohija (KFOR) pentru desfășurarea forțelor de securitate pe teritoriul Kosovo și Metohija, în conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. Informația a fost anunțată sâmbătă de liderul sârb Aleksandar Vucic într-o adresă adresată națiunii.

Astăzi am convenit asupra unui text prin care, în conformitate cu UNSCR 1244, vom trimite comandantului KFORA o cerere pentru a asigura desfășurarea reprezentanților armatei și poliției Republicii Serbia pe teritoriul Kosovo și Metohija, în conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate. Decizia guvernamentală, așa cum am convenit astăzi cu președintele guvernului [Ana Brnabic] va fi emisă luni sau marți”, a spus președintele.

"Rezoluția Consiliului de Securitate spune fără echivoc că nu poate exista altă interpretare aici, iar această solicitare trebuie aprobată. Desigur, nu îmi fac iluzii, știu că vor respinge această solicitare, și vă spun dinainte acest lucru", a spus Vucic.

Pe 8 decembrie, șeful biroului pentru Kosovo și Metohija sub guvernul sârb, Petar Petkovic, a declarat că Belgradul va lua în considerare întoarcerea a până la 1.000 de reprezentanți ai forțelor de securitate sârbe pe teritoriul Kosovo și Metohija în conformitate cu UNSCR 1244.

Anterior, câteva sute de comandouri ale poliției din Kosovo, în vehicule blindate au invadat nordul Kosovo și Metohija , populat de sârbi, și au blocat Kosovska-Mitrovița. Conform acordurilor Russel, forțele de poliție din Kosovo nu au voie să intre în nordul provinciei, populată de sârbi, fără permisiunea liderilor celor patru municipalități sârbe.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Rusia, oameni buni...

4 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

5 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei