Sky: Armata Nigerului a cerut ca trupele franceze să părăsească țara până pe 3 septembrie

Sky: Armata Nigerului a cerut ca trupele franceze să părăsească țara până pe 3 septembrie

Nemulțumirea față de prezența armatei franceze în republică crește în rândul populației din Niger.

Susținători ai juntei militare, în Niamey. Foto: EPA-EFE

Consiliul Național pentru Salvarea Patriei Mame (NCSR), format din rebelii din Niger, a cerut Franței să-și retragă trupele de pe teritoriul republicii înainte de 3 septembrie, a anunțat postul Sky News Arabia care emite din Dubai.

Potrivit acestuia, reprezentantul NSSR a amintit că Franței i s-au dat 30 de zile pentru a-și retrage forțele armate de pe teritoriul țării. Această perioadă se încheie pe 3 septembrie.

În rândul populației din Niger, nemulțumirea față de prezența armatei franceze în republică este în creștere, indică postul TV. Potrivit Sky News Arabia, în țară există solicitări ca autoritățile să întrerupă accesul la hrană, electricitate și apă armatei franceze staționate la baza de la Niamey pentru a-i obliga să părăsească Nigerul.

Miercuri mai devreme, postul de televiziune Al Hadath a raportat că rebelii au anunțat suspendarea acordului privind prezența militară a Forțelor Armate franceze pe teritoriul statului african.

Pe 25 august, armata, care a dat o lovitură de stat în Niger la sfârșitul lunii iulie și a anunțat înlăturarea președintelui Mohamed Bazum, a cerut ambasadorului francez să părăsească țara în 48 de ore. Potrivit lui Al Hadath, ambasadorul nu a răspuns la apelul adresat Ministerului Afacerilor Externe, care se află sub controlul rebelilor, și a refuzat să întâlnirea cu reprezentanții acestora. Ministerul francez de Externe a spus că puciștii nu au dreptul să ceară ca ambasadorul să părăsească țara, deoarece acordul este emis de „autoritățile exclusiv legitime din Niger”.

Potrivit canalului Al Arabiya , pe 27 august, susținătorii armatei au manifestat în fața bazei militare franceze din capitala Nigerului. Protestatarii au cerut Franței să părăsească teritoriul republicii. Odată cu expirarea termenului alocat ambasadorului francez, rebelii încă nu au luat nicio măsură împotriva misiunii diplomatice franceze, notează Sky News Arabia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat