Slovacia: Noi arestări, inclusiv a trei judecători, în cazul jurnalistului asasinat

Slovacia: Noi arestări, inclusiv a trei judecători, în cazul jurnalistului asasinat

O unitate specială a poliţiei slovace a arestat trei judecători proeminenţi şi doi presupuşi complici luni sub suspiciunea de corupţie în legătură cu cazul jurnalistului ucis, relatează dpa.

Poliţia a declarat luni pe pagina sa de Facebook că au fost iniţiate proceduri penale împotriva altor şase persoane.

Potrivit informaţiilor media, printre cei arestaţi se numără şeful tribunalului regional Zilina, şeful unei instanţe districtuale şi un judecător acum pensionat.

De la uciderea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale în februarie 2018, poliţia slovacă a investigat reţelele de corupţie din sistemul judiciar.

Milionarul Marian Kocner, acuzat că a ordonat uciderea jurnalistului, ar fi mituit şi şantajat în mod sistematic judecători şi procurori pentru a cumpăra achitări în numeroasele sale scandaluri de fraudă.

Asasinarea jurnalistului şi ancheta ulterioară au expus de asemenea alte cazuri de corupţie în justiţie.

Treisprezece judecători au fost arestaţi în martie, inclusiv fostul secretar de stat pentru justiţie Monika Jankovska. Se spune că ea ar fi manipulat procedurile judiciare în folosul lui Kocner.

Pe 3 septembrie, Kocner a fost achitat în mod surprinzător de acuzaţia că a ordonat uciderea lui Kuciak, care relatase despre afacerile sale dubioase, dar şi despre alte cazuri de corupţie.

După crimă, demonstraţii în masă au condus la demisia guvernului de atunci.

Achitarea lui Kocner din lipsă de probe a provocat indignare la nivel internaţional, dar verdictul nu este încă definitiv după ce procurorul public a făcut apel.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

2 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene

3 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

4 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

5 „Am elimina toate trupele rusești din Ucraina și toate navele lor din Marea Neagră”. Un general american dezvăluie cum ar răspunde NATO dacă Putin va …