Slovacia. Populistul Robert Fico primește sprijin pentru formarea guvernului: condiție obligatorie pentru politica externă

Slovacia. Populistul Robert Fico primește sprijin pentru formarea guvernului: condiție obligatorie pentru politica externă

Partidul Smer-SD al fostului premier Robert Fico, desemnat săptămâna trecută pentru formarea unui nou guvern în urma alegerilor legislative din 30 septembrie din Slovacia, a semnat miercuri un memorandum de înţelegere cu formaţiunea Hlas (Hlas-Social-Democraţia) şi Partidul Naţional Slovac (SNS), cu care a convenit şi asupra distribuirii posturilor în viitorul executiv.

Robert Fico FOTO EPA-EFE

Este de aşteptat ca noul guvern al Slovaciei să fie instalat înainte de summitul UE din 26-27 octombrie, pe a cărui agendă Ucraina va ocupa un loc prioritar, relatează Agerpres .

Potrivit înţelegerii anunţate miercuri, postul de premier va aparţine Smer-SD, care a obţinut cele mai multe voturi la scrutin, iar preşedintele forului legislativ va fi nominalizat de Hlas.

Pe lângă postul de prim-ministru, Smer-SD ar urma să asigure şase ministere, iar Hlas şapte, în timp ce SNS va gestiona trei ministere, dintre care unul începând de la 1 ianuarie 2024.

Memorandumul stipulează că cele trei formaţiuni vor garanta orientarea politicii externe a Slovaciei în conformitate cu calitatea sa de membră UE şi NATO, „respectând în acelaşi timp pe deplin suveranitatea şi interesele naţionale ale Republicii Slovace şi susţinând patriotismul real”.

Partidul Smer-SD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare, a obţinut la alegerile din 30 septembrie 23% din voturi, urmat de formaţiunea liberală din care a provenit preşedinta Zuzana Caputova, partidul Slovacia Progresistă (PS), care a obţinut 17% din voturi, iar pe poziţia a treia, cu 14,7% din voturi, s-a plasat formaţiunea Hlas, partid moderat de stânga scindat din Smer-SD al cărui lider, Peter Pellegrini, i-a succedat lui Robert Fico la conducerea guvernului în 2018.

Marţi, Pellegrini a declarat că privilegiază o coaliţie cu partidul lui Fico şi cu SNS, naţionalist, în locul alternativei unei coaliţii cvadripartite cu formaţiuni de dreapta care, în politica externă, doresc menţinerea sprijinului militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia, iar la nivel european au poziţii apropiate de Bruxelles, în timp ce Fico este mai apropiat de abordările premierului ungar Viktor Orban şi a anunţat încă din campania electorală că se opune ajutorului militar pentru Ucraina.

Totuşi, Pellegrini a menţionat în aceeaşi declaraţie că prezenţa partidului său în viitoarea coaliţie de guvernare va garanta continuitatea în politica externă slovacă: „Sunt convins că realizarea politicii noastre social-democrate şi promovarea celei mai mari părţi a programului nostru vor fi posibile prin această coaliţie tripartită puternică”, cu Smer-SD şi SNS. Dar „dacă guvernul va schimba orientările de politică externă, Hlas va înceta să mai facă parte dintr-un asemenea guvern”, a avertizat Peter Pellegrini.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat