Slovacia: Suspecţii reţinuţi după asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak au fost eliberaţi

Slovacia: Suspecţii reţinuţi după asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak au fost eliberaţi

Autorităţile slovace au eliberat din arest cei şapte suspecţi - toţi italieni - reţinuţi în urma asasinării jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak, a anunţat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a poliţiei, citată de agenţiile AFP şi Reuters.

Cei şapte suspecţi au fost reţinuţi joi, cadrul investigaţiei deschise după ce jurnalistul Jan Kuciak şi iubita sa au fost împuşcaţi în locuinţa lor, asasinat comis aparent weekendul trecut.

'Pe durata legală (a ordonanţei) de reţinere - 48 de ore - poliţia a căutat şi verificat elemente necesare inculpării. Odată trecute cele 48 de ore, persoanele au fost eliberate din detenţie', a explicat purtătoarea de cuvânt.

Jan Kuciak este primul ziarist care a fost asasinat până în prezent în Slovacia. Anchetele sale jurnalistice se axau pe legăturile obscure dintre oamenii de afaceri şi politicieni, printre investigaţiile sale mai recente fiind şi afacerile derulate în Slovacia de italieni care ar avea legături cu mafia, toţi cei reţinuţi în urma asasinatului fiind de altfel cetăţeni italieni.

Conform presei slovace, Jan Kuciak îl bănuia în special pe Antonino Vadala (aflat printre cei şapte reţinuţi) şi pe mai mulţi membri ai familiei acestuia de legături cu mafia 'Ndrangheta.

Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, lucra pentru website-ul slovac aktuality.sk. Funeraliile sale au loc sâmbătă în satul Stiavnik, aproape de frontiera cehă. Iubita sa, Martina Kusnirova, a fost înmormântată vineri, îmbrăcată în rochie de mireasă.

Asasinatul a relansat dezbaterea despre libertatea presei şi corupţie în Europa. Vineri seara în mai multe oraşe slovace zeci de mii de persoane au participat la manifestaţii anticorupţie, dintre care circa 25.000 la Bratislava.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Tace și face...

2 „Îmi plac practicile sexuale neobișnuite” / Scandal la admiterea în magistratură, CSM, chemat să intervină

3 „Bărbat de căcat ce ești / Jigodie ordinară, mort după putere și bani”

4 Mare dreptate are omul ăsta, în tot ce spune...

5 „I-am dat Irinei Socol bani pentru intervenția Anei Maria Pătru la Consiliul Concurenței” / Lovitură de teatru la finalul unui proces