Slovenia se plasează de partea Ungariei şi Poloniei în disputa cu UE privind mecanismul de condiţionare a fondurilor de statul de drept

Slovenia se plasează de partea Ungariei şi Poloniei în disputa cu UE privind mecanismul de condiţionare a fondurilor de statul de drept

Prim-ministrul sloven Janez Jansa le-a adus sprijinul său Ungariei şi Poloniei în disputa acestora cu Uniunea Europeană, denunţând la rândul său mecanismul care condiţionează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept, şi cerând revenirea la acordul intervenit la summitul din iulie între liderii UE, transmite France Presse.

'Numai o instanţă judiciară independentă poate spune ce este statul de drept, nu o majoritate politică', a afirmat Jansa într-o scrisoare trimisă marţi, 17 noiembrie, preşedintelui Consiliului european, Charles Michel, şi consultată miercuri de AFP.

Slovenia nu s-a opus luni, la reuniunea ambasadorilor la UE ai statelor membre, adoptării bugetului şi planului de relansare, blocate de Ungaria şi Polonia din cauza unei prevederi ce condiţionează accesul la fonduri europene de respectarea statului de drept.

Însă această luare de poziţie a lui Jansa anunţă discuţii dificile joi, la summitul european consacrat în mod oficial luptei împotriva pandemiei.

În scrisoarea sa de patru pagini, premierul sloven, un apropiat al omologului său ungar Viktor Orban, denunţă o 'dublă măsură' şi evocă experienţa autoritară trăită sub comunism de multe dintre ţările care au aderat la UE după 2004, care ar refuza acum să cedeze părţi din suveranitatea lor unei majorităţi calificate.

Şefii de stat şi de guvern din UE s-au pus de acord în iulie, după un summit maraton de patru zile şi patru nopţi, asupra unui plan de relansare calificat drept 'istoric' pentru sprijinirea economiilor ţărilor lor să depăşească criza provocată de pandemie. În sumă de 750 miliarde de euro, planul este legat de bugetul multianual pe 2021-2027 de peste 1.000 miliarde de euro.

'Dilema din faţa noastră este foarte simplă. Respectarea acordului din iulie este o abordare responsabilă pentru viitorul UE. Nerespectarea lui este exact contrariul', a concluzionat premierul sloven.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /