Snowden DENUNȚĂ o lege Big Brother de "supraveghere în masă" în Rusia

Snowden DENUNȚĂ o lege Big Brother de "supraveghere în masă" în Rusia

Fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate americane (NSA) Edward Snowden, refugiat în Rusia, a denunțat sâmbătă un pachet de legi adoptat de deputații ruși care relevă - potrivit lui - un program de "supraveghere în masă' de tipul Big Brother și a cerut ca ele să nu fie promulgate, informează AFP. "Noua lege rusească Big Brother constituie o violare inaplicabilă și nejustificabilă a drepturilor care nu ar trebui promulgată vreodată', a scris el pe Twitter.

'Supravegherea în masă nu funcționează. Acest text va costa bani și libertate pe fiecare rus fără a ameliora securitatea', a insistat fostul consultant al NSA, autoexilat din SUA după ce dezvăluise amploarea supravegherii desfășurate de serviciile de informații americane.

Adoptate vineri, în cursul ultimei ședințe a Dumei (camera inferioară a parlamentului federal) înaintea alegerilor legislative din 18 septembrie, proiectele de lege respective îi obligă pe operatorii de telecomunicații și internet să stocheze mesajele, apelurile și datele utilizatorilor timp de șase luni pentru a le transmite 'agențiilor guvernamentale adecvate' la cererea acestora.

Rețelele de socializare vor fi obligate, de asemenea, să stocheze datele timp de șase luni, potrivit unuia dintre aceste texte care mai trebuie aprobate de Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului) și promulgate de președintele Vladimir Putin pentru a intra în vigoare.

'Acest termen de șase luni nu este doar periculos, ci și inaplicabil', a avertizat Snowden.

Proiectele de legi respective au fost denunțate de opoziția rusă drept tentativă de "supraveghere totală' din partea autorităților, dar și de sectorul înaltei tehnologii, care a avertizat asupra costului exorbitant al aplicării lor.

Noile legi introduc pedepse cu închisoarea pentru nedenunțarea unui delict, reduc vârsta responsabilității penale la 14 ani și introduc pedepse de până la șapte ani de detenție pentru 'justificarea publică a terorismului', inclusiv pe internet. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

4 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori