Snowden îi cere lui Obama să îl amnistieze înainte să-și încheie mandatul de președinte

Snowden îi cere lui Obama să îl amnistieze înainte să-și încheie mandatul de președinte

Fostul colaborator al NSA, Edward Snowden, i-a cerut președintelui american Barack Obama să îl amnistieze înainte de a-și încheia mandatul în ianuarie 2017, afirmând că SUA au beneficiat de pe urma dezvăluirilor sale, relatează AFP.

'Da, există legi care spun anumite lucruri, însă poate de aceea există dreptul de amnistiere — pentru excepții, pentru lucruri care par ilegale, însă dacă sunt privite din punct de vedere moral, etic, și dacă ne uităm la rezultate, atunci ele par necesare, vitale', a declarat Edward Snowden, într-un interviu acordat marți cotidianului britanic The Guardian.

'Cred că dacă oamenii se uită la beneficii, este clar că, începând din 2013, legile țării noastre s-au schimbat. Congresul, tribunalele și președintele, toată lumea și-a schimbat politica după aceste dezvăluiri. În același timp, nu a existat niciodată vreo dovadă publică că cineva a avut de suferit', a adăugat fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA).

În luna iulie, Casa Albă a respins o petiție lansată de susținătorii lui Snowden pentru o aministie prezidențială a fostului consultant NSA, care a dezvăluit în 2013 amploarea rețelei de spionaj electronic din SUA.

Edward Snowden 'ar trebui să se întoarcă în Statele Unite pentru a fi judecat și nu ar trebui să se ascundă în spatele unui regim autoritar. Deocamdată, el fuge de consecințele acțiunilor sale', a declarat Lisa Monaco, consilieră a președintelui Barack Obama în materie de securitate internă și luptă împotriva terorismului.

Inculpat pentru spionaj în Statele Unite, informaticianul, care s-a refugiat în Rusia, riscă până la 30 de ani de închisoare în țara sa natală.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...