„Șobolanii părăsesc barca”/Se împute treaba în Rusia?

„Șobolanii părăsesc barca”/Se împute treaba în Rusia?

Un val neobişnuit de demisii în rândul guvernatorilor regionali a avut loc marţi în Rusia. În numai cinci ore, cinci guvernatori regionali din diferite părţi ale ţării au anunţat fie că vor demisiona, fie că nu vor mai candida pentru un nou mandat.

Primii care şi-au anunţat demisia au fost Serghei Şvacikin, din regiunea Tomsk din Siberia, şi colegul său, Igor Vasiliev, din Kirov, la circa 1.000 de kilometri nord-est de Moscova, relatează DPA, citată de Agerpres.

Au urmat guvernatorii din regiunea Saratov şi din Republica Mari El. De asemenea, guvernatorul regiunii Riazan, Nikolai Liubimov, a declarat că nu intenţionează să mai candideze pentru un al doilea mandat.

Printre motivele oficiale oferite de guvernatori pentru demisiile lor se numără vârsta sau faptul că au fost deja în funcţie de mult timp.

Rusia este formată din peste 80 de entităţi federale, de exemplu teritorii şi republici autonome.

Demisiile au produs stupoare şi speculaţii în rândul opiniei publice.

Pe serviciul de mesagerie Telegram, unii utilizatori se întrebau dacă nu cumva aceşti guvernatori nu ar mai dori să sprijine războiul împotriva Ucrainei şi consecinţele acestuia asupra provinciilor ruseşti.

Din cauza sancţiunilor impuse de Occident, multe companii s-au retras din Rusia şi mulţi oameni îşi pierd locul de muncă.

În situaţia actuală, demisiile ar putea fi un semn că nava se scufundă şi că „şobolanii mai bine părăsesc barca”, a spus analistul politic Abbas Galliamov.

Alţii au speculat că este posibil ca cei cinci politicieni să nu fi fost suficient de loiali Kremlinului, iar acum trebuie să îşi părăsească posturile din cauza unei decizii venite de sus.



Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani