ȘOC! Numele unui domnitor român, pe un încărcător folosit în atacul de vineri din Noua Zeelandă

ȘOC! Numele unui domnitor român, pe un încărcător folosit în atacul de vineri din Noua Zeelandă

ȘOC! Numele unui domnitor român, pe un încărcător folosit în atacul de vineri din Noua Zeelandă. Numele lui Șerban Cantacuzino, care a fost domn al Țării Românești în secolul XVII apare pe unul dintre încărcătoarele folosite de atacatorul de la moscheea Al Noor din orașul neozeelandez Christchurch, relatează  HotNews.ro .

Pe alt încărcător apare scris Viena 1683, referință la asediul otoman din acel an, la care Cantacuzino a participat de partea turcilor. Cronicarii vremii spun că tunurile sale trăgeau cu ghiulele umplute cu paie, ca să nu facă rău creștinilor asediați, potrivit Wikipedia.

Ce mai scrie mai Wikipedia despre acest domnitor:

Șerban Cantacuzino (n. 1640 – d. 29 octombrie S.N. 8 noiembrie 1688) a fost domnul Țării Românești între 1678 și 1688. Era membru al ilustrei familii de origine bizantină a Cantacuzinilor, fiind fiul postelnicului Constantin Cantacuzino și frate al marelui cărturar stolnicul Constantin Cantacuzino.

În calitate de conducător al statului muntean aflat sub vasalitatea turcilor, a participat alături de armatele otomane la asediul Vienei din 1683. A negociat însă cu imperialii trecerea Țării Românești în tabăra creștină, năzuind la poziția de protector al creștinilor din peninsula Balcanică, habsburgii promițându-i tronul imperial al unui Constantinopol eliberat de păgâni. După moarte a fost succedat în domnie de Constantin Brâncoveanu.

La două moschei din orașul Christchurch din Noua Zeelandă au avut loc atacuri armate în care au fost uciși cel puțin 40 de oameni, iar 20 sunt răniți grav. Poliția a reținut patru persoane, o femeie și trei bărbați, transmite Reuters. Atacul, cel mai grav de acest fel din istoria țării, a avut loc vineri, în timpul rugăciunilor de după-amiază. Autoritățile spun că este vorba de un atac terorist motivat de o ideologie de extremă-dreaptă.

La spitalul din Christchurch sunt tratate 48 de persoane rănite în atentatele teroriste, 20 sunt în stare gravă. (NZ Herald)




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...