ȘOC! PROBĂ pentru procurorii care anchetează Dosarul Memorandumul! Guvernul a trecut la SECRET deplasarea din Israel!

ȘOC! PROBĂ pentru procurorii care anchetează Dosarul Memorandumul! Guvernul a trecut la SECRET deplasarea din Israel!

PROBĂ pentru procurorii care anchetează Dosarul Memorandumul! Guvernul a trecut la secret deplasarea din Israel! Guvernul refuză sa spună cât a costat avionul închiriat de premierul Viorica Dăncilă pentru vizita în Israel: „Secret de serviciu”!, dezvăluie  G4Media.ro .

 Guvernul a refuzat să răspundă la întrebarea adresată de un cetățean despre costurile călătoriei în Israel a delegației conduse de premierul Viorica Dăncilă în 25 aprilie. ”Zborul efectuat în Israel se încadrează în categoria zborurilor speciale, clasificate Secret de serviciu”, se arată în răspunsul Guvernului la întrebarea pusă de Andreea Druguș, cititor G4Media.ro . Guvernul a făcut trimitere în răspunsul său la HG 755/1998, care însă nu există în Monitorul oficial.

Guvernul a invocat în răspunsul oficial faptul că zborul s-ar încadra ”în categoria zborurilor speciale, reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 755/1998 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, pregătirea și executarea zborurilor speciale, cu modificările și completările ulterioare (clasificate „Secret de serviciu”)”. Nu e clar la acest moment de ce o călătorie oficială a premierului este clasificată drept ”zbor special”.

Mai mult, Guvernul susține că ”activitățile aferente acestor zboruri, în integralitatea lor, se află sub incidența actului normativ anterior enunțat, iar documentele care se încheie cu aceste ocazii, având, de asemenea, caracter clasificat, intră sub incidența Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, cu modificările și completările ulterioare, a Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale Hotărârea Guvernului nr.781/2002 privind protecția informațiilor secrete de serviciu. În aceste condiții, informațiile privind zborul efectuat în Israel de către delegația guvernamentală condusă de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, sunt exceptate de la comunicare în temeiul prevederilor art. 12 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 31 alin. (3) și art. 28 din Legea nr. 182/2002”.

Viorica Dăncilă a ales să zboare în Israel cu o bijuterie - este vorba de un avion de tip Challenger 300, YR-TRC al companiei private Toyo Aviation (serviciul Private Jet Charter Solution). Toyo Aviation este deținută de omul de afaceri egiptean Tarek El Feki.

Avionul privat cu care a plecat Dăncilă aparține firmei Toyo Aviation și este o companie a firmei Toyota. Decolarea s-a efectuat miercuri 25 aprilie la ora 6.15, de pe o pistă ascunsă privirilor, în spatele terminalului lui Țiriac. Cei care știau de zbor au primit directive să nu dezvăluie detalii. Indicativul aeronavei este YRTYA.

O astfel de cursă (dus-întors), staționare pe aeroport 2 zile și confortul aferent duce binișor spre un buget de peste 45.000 euro, la o primă strigare.

De menționat că TAROM, compania națională de transport aerian are curse frecvente București - Tel Aviv. Se putea alege de asemenea și o cursă El Al (compania națională israeliană de transport aerian).

Pe site-ul companiei aeronava aleasă de delegația guvernamentală română avionul este produs în 2009 dar modernizat în 2017, 9 locuri, deservit de un echipaj de bord format din 4 persoane și o autonomie de zbor de 5741 km.

Guvernul mai arată în răspunsul către cititoarea  G4Media.ro că ”Zborurile speciale efectuate de prim-ministrul României se supun acelorași reglementări legale ca și cele efectuate de Președintele României și se execută cu transportatori aerieni care realizează aceste servicii publice de interes național cu aeronave corespunzătoare specificului misiunii”.

Reamintim că Administrația Prezidențială a comunicat în trecut costurile unor călătorii efectuate de șeful statului. A fost cazul unor vizite ale lui Traian Băsescu în perioada în care era președintele României, precum cele la Vatican și Bruxelles.



Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...