ȘOC după șoc! Meleșcanu i-a prezentat premierului Dăncilă un al doilea memorandum pe tema mutării ambasadei la Ierusalim/A fost adoptat și acest document în secret de Guvern?

ȘOC după șoc! Meleșcanu i-a prezentat premierului Dăncilă un al doilea memorandum pe tema mutării ambasadei la Ierusalim/A fost adoptat și acest document în secret de Guvern?

Șoc după șoc! Ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, i-ar fi prezentat premierului Viorica Dăncilă un al doilea memorandum pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, care este mult diluat față de primul, au declarat pentru  G4Media.ro surse oficiale. Ar fi vorba despre un așa-numit ”memorandum individual”, dar nu este clar nici ce conține acest al doilea memorandum, nici dacă a fost sau nu adoptat în ședința de guvern de marți, înainte de vizita premierului în Israel.

Până la ora difuzării acestui, ministerul de externe nu au răspuns întrebărilor G4Media.ro. Alte surse guvernamentale consultate de  G4Media.ro susțin că nu a fost adoptat un al doilea memorandum. Amintim că nici în legătură cu primul memorandum nu este clar dacă el a fost adoptat sau nu, deși atât premierul Dăncilă, cât și președintele PSD, Liviu Dragnea, au vorbit despre existența lui.

Potrivit surselor G4Media.ro , acest al doilea memorandum a fost elaborat după criticile dure ale președintelui Klaus Iohannis la adresa lui Liviu Dragnea, care a confirmat că Guvernul a adoptat un memorandum pentru mutarea ambasadei la Ierusalim. Noul document ar conține în mod explicit referiri la faptul că în acest moment nu sunt favorabile argumentele pentru mutărea ambasadei.

”Au existat discuții despre acest al doilea memorandum individual, dar nu e clar dacă este mai diluat sau nu decât primul și nici dacă a fost adoptat”, a confirmat o sursă oficială existența acestui al doilea document.

Semnificativ în acest sens este modul în care oficialii români au pus problema mutării ambasadei în timpul vizitei în Israel. Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi în Israel că doreşte mutarea la Ierusalim a ambasadei României, dar nu dispune de suficient sprijin în acest sens, transmite AFP, citată de Agerpres.

“Purtăm consultări pe acest subiect cu toate instituţiile din România”, a spus ea cu ocazia unei întâlniri la Ierusalim cu preşedintele Israelului, Reuven Rivlin. “Este dorinţa noastră, dar din nefericire nu dispunem de susţinerea tuturor părţilor, aşa cum am dori”.

La fel de vag și comunicatul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care nu s-a mai poziționat la fel de ferm în favoarea mutării ambasadei României: ”Relocarea ambasadei României la Ierusalim s-a aflat, de asemenea, pe agenda de discuții. În acest context, premierul israelian a salutat lansarea, de către coaliția aflată la guvernare în România, a dezbaterilor interne pe această temă.”

De notat că nici unul dintre oficialii români prezenți în Israel nu a asumat în declarațiile publice poziția din țară, și anume că Guvernul a adoptat un memorandum în vederea mutării ambasadei.

Informația despre primul memorandum adoptat de Guvernul Dăncilă pe această temă a fost publicată în premieră de G4Media pe data de 18 aprilie. Nu este clar dacă Guvernul a adoptat acest memorandum sau nu, nici conținutul documentului n-a fost făcut încă public. Nici până azi documentul nu a ajuns la Administrația Prezidențială, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că memorandumul secret pe politică externă discutat săptămâna trecută în Guvern – referitor la mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim – a fost o mare greşeală.

“Săptămâna trecută, în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care evident sunt sensibile, altfel nu ar avea de ce să fie secrete, trebuia să fie consultat preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituţie, în toate deciziile CCR, în practica politică din România se statuează şi se ştie că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituţională între premier şi preşedinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autorităţile publice să colaboreze loial”, a afirmat Iohannis la Cotroceni, citat de Agerpres.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...