Șoc în Europa! Juventus, exclusă de UEFA din competițiile continentale

Șoc în Europa! Juventus, exclusă de UEFA din competițiile continentale

La câteva luni după ce a fost penalizată cu 15 puncte în Serie A, sezonul trecut, Juventus a primit o sancțiune dură de la UEFA. Chiar dacă între timp torinezii și-au primit punctele înapoi, apoi le-au fost luate doar 10, forul continental i-a sancționat pentru neregulile găsite în scandalul "plusvalențelor fictive Primsa".

Federico Chiesa nu va evolua în cupele europene în sezonul care stă să înceapă. Foto Getty

La prima vedere, pare o decizie drastică a UEFA. De fapt, a fost o mișcare abilă a italienilor, care au negociat cu forul continental un pact prin care au primit pedeapsa cea mai mică. Ocupantă a locul 7, Juventus ar fi participat în acest sezon în Conference League, unde premiile abia dacă ajung la 30 de milioane de euro în cazul câștigării trofeului.

Astfel, clubul torinez a preferat să fie sancționat acum și nu la finalul sezonului viitor, când ar putea prinde primele 4 locuri în Serie A. Miza este participarea în Liga Campionilor în următorul sezon, unde premiile sunt cel duble, dacă nu chiar triple. Până atunci, Juve și-a s-a reorganizat la nivel de conducere și l-a adus ca director sportiv pe Cristiano Giuntoli, de la Napoli, considerat cel mai bun din branșa lui.

Au evitat sancțiuni pentru următorul sezon

Potrivit publicației italiene Corriere dello Sport, citată în presa spaniolă, Juventus și UEFA au ajuns la o înțelegere. Astfel, torinezii au fost excluși din competițiile europene în sezonul 2023/2024 și nu vor evolua în grupele Conference League. Este de așteptat ca Juventus să confirme informația zilele următoare. Juventus a decis să nu conteste sancțiunea pentru ca UEFA să nu vină cu măsuri suplimentare pentru ediția 2024/2025.

Procurorii au identificat la Juventus practica “schimburilor false” de jucători: vânzări încrucişate cu alte cluburi, fără a face schimb de bani, dar care permit înregistrarea câştigurilor de capital în bilanţ, pentru a-l îmbunătăți. Magistraţii au cuantificat aceste câştiguri de capital fictive la aproximativ 155 de milioane de euro, pentru transferuri făcute în perioada 2018 - 2021. Au fost descoperite 42 de astfel de transferuri!

De asemenea, clubul, listat la bursă, ar fi ascuns investitorilor săi existența unor acorduri private cu jucători, printre care starul portughez Cristiano Ronaldo, pentru a putea amâna plata anumitor salarii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat