ȘOC în PSD! Dăncilă caută soluții juridice pentru a se autopropune comisar european! Amănunte incredibile despre cum a tocat-o pe Plumb! Declarațiile suspecte din CEx!

ȘOC în PSD! Dăncilă caută soluții juridice pentru a se autopropune comisar european! Amănunte incredibile despre cum a tocat-o pe Plumb! Declarațiile suspecte din CEx!

Viorica Dăncilă și anturajul său ”caută activ soluții pentru a se autopropune comisar european”, au declarat pentru  G4Media.ro surse guvernamentale. Dăncilă ia în calcul o plecare la Bruxelles dacă guvernul său va avea probleme în Parlament și a fragilizat masiv poziția actualei propuneri de comisar, Rovana Plumb, înaintea audierilor din Parlamentul European.

Premierul Dăncilă a început încă din vară să caute soluții juridice pentru a putea ajunge comisar european, potrivit surselor G4Media.ro, știind că guvernul său are o poziție fragilă după alegerile europarlamentare și tensionarea relației cu ALDE, care între timp a și părăsit coaliția guvernamentală.

Oamenii de încredere ai lui Dăncilă încearcă să găsească cel mai potrivit mod în care actualul premier să ajungă comisar. Ei au găsit și precedentul din Slovenia, când premierul Alenka Bratušek s-a autopropus comisar european în 2014, când se forma Comisia Juncker. În cele din urmă, după un scandal intern și poziția contrară clară a Parlamentului European, candidatura lui Bratušek a fost retrasă.

Pentru ca Dăncilă să poată ajunge în Comisia Europeană trebuie însă ca Rovana Plumb, nominalizată chiar de premier, să fie respinsă. Poziția lui Plumb este oricum fragilă din cauza problemelor de integritate (a fost apărată de Parlament, care a refuzat să-i ridice imunitatea în dosarul Belina), dar Dăncilă i-a mai dat o lovitură puternică prietenei sale chiar miercuri seară.

Astfel, într-o declarație după CEX-ul PSD în care explica de ce nu susține candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European, Viorica Dăncilă a spus că nu susține nici o candidatură dacă asupra persoanei în cauză planează suspiciuni: ”Nu susţin, nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi. Nu susţinem acest mandat pentru că, mi se pare o abordare firească, atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie”.

Surse din Parlamentul European au declarat pentru  G4Media.ro că această declarație a lui Dăncilă o afectează direct pe Rovana Plumb, și ea fiind exact în situația în care asupra candidaturii sale există suspiciuni. Or, adversarii politici din Parlamentul European vor folosi exact argumentul lui Dăncilă când o vor audia pe Rovana Plumb în 2 octombrie, au declarat sursele citate.

Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media.ro că Dăncilă i-a sugerat chiar Ursulei von der Leyen, în cadrul discuției private pe care au avut-o la Bruxelles, că ea însăși ar putea fi o nouă opțiune dacă Rovana Plumb pică la vot în Parlamentul European.

Ca un element de context trebuie spus că Parlamentul European încearcă să-și întărească poziția în lupta de putere de la Bruxelles cu Comisia Europeană, iar una dintre pârghii, folosită și în trecut, este respingerea unor propuneri de comisari cu probleme. Or, Rovana Plumb, alături de alți patru comisari, sunt exact în această situație, și sunt șanse mari care ea să fie respinsă după audierile din Parlamentul European.

Dacă Rovana Plumb va fi respinsă, Dăncilă e pregătită să ia în calcul soluțiile juridice găsite pentru a se autopropune comisar, potrivit surselor G4Media.ro. Aceste calcule depind însă de rezultatul votului la moțiunea de cenzură și de prelungirea negocierilor pentru noii comisari. Una dintre posibilități ar fi ca Dăncilă însăși să semneze această propunere, ca ultim act în calitate de premier. Altă opțiune e ca un viitor premier interimar să o propună dacă guvernul Dăncilă cade în Parlament la moțiunea de cenzură. Un alt scenariu luat în calcul la Palatul Victoria e stoparea oricărei mișcări în cazul unor proteste atât din partea opiniei publice din țară, cât și al unui refuz tacit sau public din partea Bruxelles-ului.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Situație explozivă la vârful Armatei Rusiei

2 ULTIMA ORĂ Prima „decapitare” la vârful Armatei Rusiei după „măcelul” din Crimeea!

3 Canalul rus „General SVR: Putin a recunoscut cu ușile închise eșecul din Ucraina. Planul prin care încearcă un „haos controlat”

4 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

5 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...