ȘOC în PSD! Dragnea forțează adoptarea unei OUG pentru amnistie și grațiere/Dăncilă se opune la acest moment și amenință cu demisia/Amănunte INCENDIARE!

ȘOC în PSD! Dragnea forțează adoptarea unei OUG pentru amnistie și grațiere/Dăncilă se opune la acest moment și amenință cu demisia/Amănunte INCENDIARE!

Liderul PSD forțează din nou adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere, dar la acest moment premierul Viorica Dăncilă se opune și a amenințat chiar cu demisia, au declarat pentru  G4Media.ro surse din partid. Nu este prima dată când Dragnea presează pentru OUG pe amnistie și grațiere după ce în februarie 2017 a încercat fără succes să-l convingă pe fostul premier, Sorin Grindeanu, să o adopte. Dragnea a revenit la soluția OUG după condamnarea sa la închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive și a dat semnale publice explicite în favoarea unei ordonanțe de urgență.

Liviu Dragnea mai are însă la dispoziție doar câteva zile. Guvernul poate adopta OUG doar pe durata sesiunii extraordinare parlamentare, adică cel târziu până joi, 19 iulie, când este ultima zi a sesiunii extraordinare, dată stabilită prin hotărâri ale conducerilor celor două camere.

În cazul în care Guvernul dorește totuși să adopte o Ordonanță de Urgență în afara sesiunii parlamentare extraordinare, Senatul și Camera Deputaților trebuie convocate de urgență în termen de cinci zile. Altfel, OUG-ul nu intră în vigoare. Potrivit informațiilor G4Media.ro , parlamentarilor PSD li s-a transmis să rămână conectați la telefon mobil pe perioada vacanței, în eventualitatea convocării unei noi sesiuni extraordinare.

Pentru liderul PSD, avantajul unei OUG pe amnistie și grațiere este că nu mai trebuie să aștepte modificările la Codul Penal, nici dezincriminarea abuzului în serviciu. Dacă OUG privind amnistia și grațierea intră în vigoare fie si pentru o singura zi, încetează toate procesele și se clasează toate anchetele în curs care vizează infracțiunile iertate prin amnistiere. De altfel, potrivit informațiilor G4Media.ro, OUG-ul nu ar viza și Codul Penal.

Potrivit informațiilor G4Media.ro , nici premierul Dăncilă, dar nici ministrul justiției, Tudorel Toader nu ar fi de acord cu adoptarea unei OUG pe amnistie și grațiere. Din acest motiv, Liviu Dragnea și PSD caută soluții pentru ca ordonanța să poată fi semnată. Unul dintre motivele pentru care premierul Viorica Dăncilă nu dorește să semneze ar fi teama de o anchetă penală, având în vedere că, nefiind parlamentar, nu este apărată de imunitate.

Relevant în acest sens este mesajul de încurajare transmis Guvernului miercuri seara de către Liviu Dragnea, afirmând că cei care nu vor dorească să meargă cu el sunt lași și fricoși.

- ”Eu merg exact înainte, fără ezitare. Cei care vor dori să meargă cu mine vor fi oameni curajoși. Cei care nu vor dori să meargă cu mine, înseamnă că vor fi niște lași, niște fricoși (…) Putem schimba toate aceste lucruri, dacă ne ajută și Guvernul, dacă toți membrii Cabinetului rup această rezervă pe care o au, dacă nu mai acceptă să fie conduși de funcționari, dacă nu mai acceptă să stăm în continuare în întârzieri de proceduri din cauza unor funcționari care ori sunt puși de unii sau de alții să întârzie sau să blocheze, ori au niște interese personale, ori sunt incapabili”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

- ”Vreau să vorbesc despre parlamentari. Le mulțumesc tuturor la dumneavoastră în emisiune. Le-am mulțumit și personal. Public vreau să le mulțumesc pentru puterea și curajul de care au dat dovadă în aceste luni. Au rezistat la amenințări, la jigniri, la îmbrânceli, la amenințări și deputații și senatorii PSD. Și în public le exprim respectul meu pentru tot ceea ce au făcut, pentru că împreună am reușit să adoptăm până la finalul acestei sesiuni ceea ce părea imposibil: modificarea Legilor Justiției și a Codurilor. Părea imposibil (…) Le mulțumesc pentru această atitudine. Știu că nu le-a fost ușor. Dacă și Guvernul va face la fel, dacă și colegii din coaliție vor face la fel, atunci sigur vom câștiga”, a mai spus Liviu Dragnea, miercuri seara, la Antena 3.

Amintim că modificările la Codul Penal adoptate de Parlament, între care și dezincriminarea de facto a abuzului în serviciu care l-ar ajuta pe Liviu Dragnea să scape de dosar, au fost atacate la Curtea Constituțională, însă termenul de soluționare a cauzei a fost împins pentru data de 17 septembrie. Chiar și după această dată, mai există o serie de proceduri care pot duce la amânarea intrării în vigoare a modificărilor la Codul Penal până anul viitor.

În ianuarie 2017 Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență privind grațierea și o serie de dezincriminări care echivalau cu o amnistie (abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, conflictul de interese și instituția denunțătorului), dar intrarea ei în vigoare a fost oprită la presiunea străzii. Guvernul a dat atunci un termen de zece zile pentru intrarea în vigoare a OUG-ului, interval în care au avut loc proteste de amploare care au determinat Guvernul Grindeanu să anuleze celebra OUG 13.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa