Șoc în sectorul farma pe burse după ce Trump a spus că acestea cer prea mult pentru medicamente

Donald Trump a lovit industria farmaceutica anuntand in mod neasteptat ca guvernul sau va presa pentru preturi mai mici la medicamente, aceasta fiind ultimul sau atac la adresa companiilor mari, noteaza Financial Times.

In prima sa conferinta de presa de la alegerile din SUA, Trump a decis sa ia latinta companiile farma, spunand ca “scapa nepedepsite de crima” pentru ca cer prea mult pentru produsele lor.

Remarcile sale au lovit dur actiunile producatorilor din sector, inclusiv Johnson & Johnson si Pfizer.

“Suntem cel mai mare cumparator de medicamente din lume si totusi nu platim cat trebuie”, a spus viitorul presedinte.

Aprecierile sale au cauzat si un ricoseu pe bursele din Asia, unde grupurile farma au provocat ingrijorare privind potentiala presiune pe preturi in cea mai mare si profitabila piata din lume.

“Daca as fi un director execeutiv al unei companii de medicamente si as auzi asta de la un presedinte mi-as cauta pastilele de tenisune”, spune Joe Minarik, expert in sanatate si fost economist senior in administratia Clinton.

Bursa de la New York a crescut usor miercuri, dupa o sesiune marcata insa negativ de conferinta viitorului presedinte american Donald Trump, care a criticat dur industria farmaceutica.

"Acest lucru a provocat ingrijorare in piata in legatura cu faptul ca profiturile companiilor de medicamente, din domeniul sanatatii si din sectorul biotehnologiei ar scadea brusc", a declarat Karl Haeling de la Landesbank Baden-Wurttemberg, potrivit AFP.

Astfel, actiunile marilor companii farmaceutice, cum ar fi Pfizer (-1.82% pana la 32,83 de dolari) sau Johnson & Johnson (-1.23% pana la 114.73 de dolari) au scazut.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

3 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

4 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

5 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…