ȘOC la B1TV! Primul procuror din DNA cu PSD în suflet a ieșit din vizuină! Toader a pus întrebări prin SMS!

ȘOC la B1TV! Primul procuror din DNA cu PSD în suflet a ieșit din vizuină! Toader a pus întrebări prin SMS!

ȘOC la B1TV! Primul procuror din DNA cu PSD în suflet a ieșit din vizuină! Toader a pus întrebări prin SMS! Da, vorbim despre procurorul Călin Nistor, adjunctul şefei DNA şi coordonatorul Secţiei a II-a. A fost la B1 TV, în emisiunea Sorinei Matei! Unde a călcat în picioare vechea orânduire și s-a poziționat de partea noii orientări! Mai mult, pentru că se uita la emisiune, Tudorel Toader îi trimitea întrebări pentru invitat, prin SMS, Sorinei Matei!

Ce curiozitate a avut Toader

Toader a vrut să afle câţi procurori delegaţi şi câţi procurori detaşaţi sunt în DNA. Ministrul a mai scris în SMS că urmează să adreseze oficial această întrebare DNA.

 Călin Nistor a afirmat că, din informaţiile pe care le deţine, doar 7 din cei 178 de procurori DNA sunt delegaţi. În DNA nu există procurori detaşaţi, însă există trei procurori DNA care sunt detaşaţi la alte structuri de parchet.

 Nistor a contrazis-o pe Kovesi: „Înfiinţarea secţiei de investigare a infracţiunilor în justiţie este un lucru bun”

„Instituţia a avut o altă opinie, eu personal cred că înfiinţarea secţiei de investigare a infracţiunilor în justiţie este un lucru bun. De altfel, e dreptul legiutitorului să aprecizie. Nici nu aş putea spune altfel în condiţiile în care CCR în motivarea deciziei prin care a respins mai multe excepţii de neconstituţionale anterior promulgării legii şi spune că reprezintă o garanţie de independenţă", a precizat adjunctul DNA în emisiunea Sorinei Matei de pe B1TV.

 Nistor, precizări privind cele 300 de dosari cu magistraţi despre care a vorbit procurorul Marius Iacob în timpul interviului pentru şefia DNA.

„Ca să fim mai precişi, la acel serviciu cred că în cursul anului 2018 nu au fost decât vreo 70 de dosare care aveau în lucru magistraţi. Celelalte dosare sunt înregistrate la celelalte secţii sau servicii teritoriale din DNA. (...) 

Pare un număr mare de dosare, dar eu vă spun justifica de ce e aşa mare. În dreptul procesual românesc eşti obligat să înregistrezi orice sesizare penală care ar îndeplini condiţiile de la 294 CPP. Dacă cel care sesizează îţi dă fapta, făptuitorul, îşi dă datele de stare civilă, eşti obligat să înregistreză acea sesizare. (...)

 În aceste 300 de cauze sunt 6 suspecţi şi 2 inculpaţi. Restul sunt in rem”, a dezvăluit Călin Nistor.

Nistor despre Onea şi Negulescu: Mă delimitez de asemenea comportamente

„Situația e una care afectează toată activitatea Direcției. Eu, la acest moment, pentru că nu am efectuat control, nu cunosc situația reală, dar în această perioadă au fost dispuse măsuri, au fost preluate toate dosarele care vizau membrii familiei Cosma”, a declarat procurorul-șef adjunct al DNA.

Călin Nistor a afirmat că se delimitează de comportamentul de care sunt acuzați Lucian Onea, fostul șef al DNA Ploiești, și Mircea Negulescu, deşi aceştia, ca orice alţi inculpaţi, beneficiată de prezumţia de nevinovăţie.

„Dacă au făcut, dacă se stabilește că au săvârșit faptele, să răspundă, eu mă desolidarizez de asemenea comportamente, dacă sunt reale”, a mai spus adjunctul DNA.

Nistor a avut însă în coordonare şi DNA Ploieşti pentru câteva luni, în 2015 şi 2016...

Nistor: Un grup de lucru analizează achitările din ultimul timp. Cine a greşit grav va răspunde 

Unul din subiectele discutate a fost cel al achitărilor din 2018.

„Pentru procurori cel mai mare rebut profesional este o achitare. Când trimiţi o persoană în judecată trebui să te asiguri că ai toate probele care să justifice legalitate şi temeinicia trimiterii în judecată. Achitările pot fi clasificate drept achitări imputabile procurorilor şi achitările neimputabile. Cele neimputabile pot apărea din diverse cauze, fie apare o lege de dezincrimare, fie o decizie a CCR prin care se reinterpreteată, abuzul în serviciu", a afirmat Nistor.

 Acesta a dezvăluit că de aproximativ 30 de zile există un grup de lucru din mai mulţi procurori care analizează cauzele ce au dus la aceste probleme.

„Am constituit la nivelul direcţiei un grup de lucru care va analiza toate aceste achitări, va identifica cauzele care au dus la aceste achitări, iar cine a greşit grav va răspunde”, a precizat adjunctul DNA.

Nistor: Trebuie făcut curat şi în DNA

„Trebuie făcută o evaluare urgentă a personalului, identificate, analizate aceste cauze în care s-au dispus achitări de către instanţele de judecată. (...) Trebuie făcut curat şi în DNA", a afirmat Călin, la B1 TV, referitor la cum vede recredibilizarea DNA, ce măsuri ar lua şi dacă trebuie făcut "curat" în instituţie.

Despre aducerea unor anchetatori buni, el a spus că tot timpul ar trebui aduşi numai procurori buni.

"Presupun că tot timpul au fost aduşi pe criterii profesionale procurorii. (...) Am participat la interviuri privind selecţia multor procurori şi unii au confirmat", a răspuns adjunctul DNA, întrebat în legătură cu selectarea acestora pe criterii profesionale şi nu "aduşi de SRI sau prin alte prietenii".

El a arătat că interviul sau orice altă formă a concursului nu reprezintă o metodă infailibilă. "Poţi scăpa tot timpul şi procurori mai puţini pregătiţi", a explicat el.

Nistor a precizat că după, noua lege, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va organiza selecţia pentru procurorii DNA. 



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante