ȘOC la vârful UE! Fondarea unei noi UE fără Ungaria și Polonia! Premierul Olandei încalcă în premieră un tabu și pune în discuție crearea unei noi construcții europene

ȘOC la vârful UE! Fondarea unei noi UE fără Ungaria și Polonia! Premierul Olandei încalcă în premieră un tabu și pune în discuție crearea unei noi construcții europene

Premierul Olandei, Mark Rutte, a rupt în premieră un tabu în Uniunea Europeană și a vorbit despre fondarea unei noi UE fără Ungaria și Polonia, transmite publicația  EUObserver .

Discuția a avut loc în 9 septembrie în parlamentul olandez, în timpul dezbaterilor politice interne despre alocarea fondurilor UE destinate relansării economice. Olanda, alături de alte state membre, insistă ca fondurile europene să fie condiționate strict de respectarea statului de drept și vrea stabilirea unui mecanism în acest sens.

Pe de altă parte, Ungaria și Polonia, acuzate că încalcă statul de drept, resping acest mecanism și amenință că vor bloca prin veto instituirea unei asemenea condiționalități.

Problema acestui mecanism a devenit una centrală în negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană pentru aprobarea urgentă a pachetului financiar de 1.800 miliarde euro (1,8 trilioane euro) pentru ieșirea economiei europene din criză.

Problema uriașă a UE este că nu poate sancționa eficient statele acuzate de încălcarea valorilor de bază, printre care respectarea statului de drept și asigurarea independenței justiției. Tratatul de Funcționare, actul fondator al UE, nu prevede nici o modalitate de excludere a unui astfel de stat, cu excepția Articolului 7 – suspendarea dreptului de vot al respectivei țări. Problema e că pentru activarea Articolului 7 e nevoie de unanimitate statelor membre, un obiectiv imposibil de atins în cazul Ungariei sau Poloniei, pentru că una o sprijină pe cealaltă și nu poate fi obținută unanimitatea.

Singurul mod prin care un stat membru poate părăsi UE e activarea Articolului 50 din Tratat, ca în cazul Marii Britanii, dar Ungaria și Polonia nu vor să iasă din Uniune.

În aceste condiții, Mark Rutte pune în premieră în discuție posibilitatea creării unei noi construcții din care Ungaria și Polonia să nu mai facă parte, potrivit EUObserver. Este primul șef de stat sau de guvern din UE care deschide această discuție considerată tabu în Europa, o Europă tot mai exasperată de derapajele pe care nu le poate pedepsi.

Foto: Mark Rutte / Consiliul European


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa