Social-democrații germani au adoptat programul electoral cu care speră s-o învingă pe Merkel

Social-democrații germani au adoptat programul electoral cu care speră s-o învingă pe Merkel

Partidul Social-Democrat (SPD) din Germania a adoptat duminică versiunea finală a programului său electoral intitulat "Este timpul pentru mai multă dreptate: un viitor sigur, o Europă puternică", informează DPA.

Programul electoral al celui de-al doilea partid ca importanță din Germania, partener în actuala mare coaliție de guvernare la Berlin, a fost aprobat fără niciun vot împotrivă la congresul extraordinar al formațiunii din Dortmund (vestul Germaniei), la care au luat parte 500 de delegați — printre care și fostul cancelar Gerhard Schroeder — și circa 6.000 de susținători și care s-a caracterizat printr-o euforie fără limite, comentează EFE.

Intervenția lui Schulz, un discurs de 80 de minute urmat de 10 minute de aplauze, a dezvăluit un proiect moderat — fără orientarea către stânga vizibilă în programele laburismului britanic și ale socialismului francez — punctat de numeroase critici la adresa cancelarului german, creștin-democrata Angela Merkel, la adresa formațiunilor de extremă dreapta din Europa și a guvernelor antidemocratice.

Programul SPD dorește "o mai mare justiție socială" — unul dintre conceptele fetiș ale campaniei social-democrate — pentru clasa de mijloc și pentru familii, promovând educația gratuită din primul an de școală și până la universitate și investirea surplusului bugetar în infrastructură și servicii.

Totodată, programul electoral al SPD are în vedere măsuri ca femeile și bărbații să fie plătiți la fel pentru aceeași activitate și ca angajații și angajatorii să cotizeze în mod egal la securitatea socială, în condițiile în care în prezent companiile plătesc mai puțin.

Schulz, candidat la postul de cancelar și aflat mult în urma rivalei sale creștin-democrate, a dedicat o bună parte a discursului său proiectului european, "care trebuie clădit pe noi temelii", și apărării înfocate a unei "Europe tolerante", în care l-a prezentat ca aliat pe președintele francez Emmanuel Macron. Schulz a criticat și țările care pun în pericol proiectul european comun, nominalizând Polonia și Ungaria și forțele de extremă dreapta din Franța, Olanda și Austria.

Pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan, Schulz l-a îndemnat să revină "pe calea democrației" și să elibereze ziariștii și opozanții pe care i-a aruncat în închisoare. Fostul președinte al Parlamentului European l-a criticat și pe președintele american Donald Trump, în care a spus că nu se poate încrede, și a declarat că, în cazul în care partidul său va câștiga alegerile, Berlinul nu va aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, așa cum cere Washingtonul, pentru că "nu este rezonabil" și pentru că Germania nu vrea să aibă "cea mai mare armată din Europa".

"Lumea nu are nevoie de mai multe arme, ci de mai multe opțiuni de dezvoltare economică", a insistat Schulz, care a denunțat actuala "cursă a înarmării" și a avertizat că "armele nu înseamnă o mai mare securitate". Totodată, liderul SPD a avertizat că partidul dreptei radicale Alternativa pentru Germania (AfD) nu aparține "Germaniei moderne". EFE notează că, în pofida duratei discursului, Schulz abia a făcut referire la amenințarea terorismului islamist, la criza refugiaților sau la lupta împotriva schimbărilor climatice.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…