Societatea civilă se revoltă. Firea, dată în judecată pentru poluarea din Bucureşti

Societatea civilă se revoltă. Firea, dată în judecată pentru poluarea din Bucureşti

Trei ONG-uri din Capitală au acţionat-o în instanţă pe Gabriela Firea, acţiunea în justiţie fiind declanşată, marţi, la Tribunalul Bucureşti, relatează Buletin.de Bucureşti

Mai exact, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, alături de 2Celsius şi ClientEarth, a pornit acţiunea în justiţie împotriva Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti privind “inabilitatea acesteia de a asigura un aer curat pentru cetăţenii Capitalei.

Acţiunea în instanţă vizează Planul Integrat privind Calitatea Aerului (PICA), elaborat de Primăria Generală în scopul combaterii poluării aerului. Potrivit ONG-urilor, aproape toate măsurile propuse în PICA „nu respectă cerinţele legale de a fi cuantificabile şi eficiente în soluţionarea problemelor specifice”.

Conform legislaţiei în vigoare, Primăria Capitalei este responsabilă de pregătirea şi adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei iar acţiunea în justiţie vizează PICA în conţinutul său, şi nu doar cerinţe formale.

“Statul Român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii. Această obligaţie a fost încălcată de Primăria Generală a Bucureştiului, iar locuitorii oraşului suferă consecinţele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm. Pentru informarea corectă şi independentă cu privire la nivelul de poluare a aerului din Bucureşti, Ecopolis a realizat platforma www.aerlive.ro, iar pentru responsabilizarea Primăriei considerăm necesară acţiunea în instanţă”, explică Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

Mai trebuie menţionat că, potrivit ONG-urilor, o analiză efectuată de Ecopolis a arătat că aproape toate măsurile propuse în PICA nu respectă cerinţele legale de a fi cuantificabile şi eficiente în soluţionarea problemelor specifice, mai transmit ONG-urile.

Mai precizăm că potrivit studiilor de la Bruxelles, poluarea aerului este responsabilă pentru peste 27.000 de decese premature în România în fiecare an şi pentru probleme pulmonare şi cardiace cronice care afectează în mod special copiii.

Articolul integral poate fi citit aici


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

4 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

5 O fotografie rară cu 3 dintre devalizatorii României: Bittner, Cocoș și Petrache