Șocul trăit de localnici și turiști din Delta Dunării, zguduită de bombardamente. Războiul din Ucraina a ajuns la graniță

Șocul trăit de localnici și turiști din Delta Dunării, zguduită de bombardamente. Războiul din Ucraina a ajuns la graniță

Bombardamentele i-au trezit din somn pe localnicii Deltei Dunării în toiul nopții de marți spre miercuri, 5/6 septembrie 2023. În jurul orei 2.00, oamenii s-au trezit îngroziți și au privit pe geam. Peste Dunăre, pe malul ucrainean, Chilia Nouă ardea.

Bombardamente la 300 de metri de granița României FOTO martor

Micul port de încărcare a grâului de la Chilia Nouă, din Ucraina, a fost bombardat în noaptea de 5/6 septembrie 2023, sub ochii îngroziți ai turiștiilor și localnicilor care au privit terifiați, de pe malul românesc al brațului Chilia, ce se întâmplă.

Un lanț de 11 proiectile aruncate asupra portului au numărat tulcenii și au tremurat de frică la fiecare bubuitură. Cei mai curajoși au filmat cu telefonul.

Zeci de minute de teroare

„Se aude iarăși! Ține-te bine!!!“ strigă disperați tulcenii din Chilia Veche, martori la bombardamentul rusesc, înainte ca o explozie să le zguduie geamurile. A fost atât de puternică încât alarmele antifurt ale mașinilor de pe malul românesc s-au declanșat.

„Vine încă una. Se aude încă una!!!“, exclamă oamenii în timpul unor rafale, posibil ale apărării antiaeriene, după care o nouă explozie se aude, dinspre portul Chilia Nouă.

Oamenii au numărat disperați explozie după explozie, văzând cum pe malul ucrainean s-au ridicat flăcări uriașe și nori mari de fum. Dimineața, portul Chilia Nouă fumega. Locurile bombardate încă ardeau.

La Chilia Nouă sunt încărcate barjele cu cereale, aduse de navele care tranzitează Canalul Bâstroe. Iar atacurile rusești par să se fi concentrat, în ultima perioadă, asupra porturilor mai mici. În noaptea de duminică spre luni, 3/4septembrie 2023, localnici din Periprava (Tulcea) au fost, de asemenea, treziți din somn de bombardamentul asupra unui port ucrainean mic, situat la 800 de metri distanță de graniță.

Imediat după bombardament, ministrul de Externe din Ucraina a susținut că două drone rusești ar fi căzut pe teritoriul românesc, informație negată inițial cu desăvârșire de Ministerul Apărării Naționale din România. Miercuri, însă, ministrul Angel Tîlvăr a venit în Delta Dunării să constate că bucăți dintr-o dronă posibil rusească au căzut pe malul românesc, în satul Plauru, din comuna Ceatalchioi, județul Tulcea. „Voi merge și la Galați“, a anunțat Tîlvăr.

„Nu mai postați filmări“

Timur Alexandru Ciauș, primarul din Chilia Veche, a postat, imediat după atacul din Chilia Nouă, un mesaj pe Facebook în care îndeamnă la calm.

„Stimați locuitori, după cum bine știți, aseară a avut loc un atac cu drone asupra orașului Chilia Nouă. Vă rog să nu intrați în panică și să nu mai faceți postări, foto și video pe marginea acestui subiect! Noi fiind o țară în NATO suntem în siguranță!”, a scris primarul.

Contactat de „Adevărul“, Ciauș a explicat că filmările din zonă pot demasca rușilor unde se află locația pentru apărarea antiaeriană a ucrainenilor, de aceea e important că oamenii să nu filmeze de aproape zonele respective.

„Oamenii sunt speriați, să se tragă cu antiaeriană la 300 de metri de tine nu e ușor - și să mai vezi și cum bombardează cu drone. Noi, localnicii, suntem oarecum obișnuiți cu sirenele de la sistemul antiaerian, turiștii însă nu. Au venit o zi, două, au văzut ce se întâmplă și au plecat. Cum să nu te panichezi într-o astfel de situație?“, spune primarul Ciauș, care la rândul său a făcut o noapte alba din cauza bombardamentelor de lângă casă.

În Chilia Nouă sunt 1.800 de locuitori, care însă, spune primarul, nu se gândesc să își părăsească casele, deși sunt martori îngroziți la cea ce se petrece la câteva sute de metri de ei.

Impact asupra turismului

Chiar dacă bombardamentele sunt în proximitatea unor zone izolate din Delta Dunării, turiștii au început să evite zona, chiar dacă, de regulă, se făceau cazări până în luna noiembrie.

„Tot acest sezon a fost afectat de conflictul cu Ucraina. Dumneavoastră ați veni cu familia dacă ați auzi că sunt bombardamente lângă Delta Dunării? Adevărul este că între cele mai multe dintre localitățile turistice și bombardamente sunt zeci de kilometri, la sute de metri de atacuri sunt cele care sunt cel mai puțin dezvoltate turistic. Implicit, faptul că se vorbește de toată Delta Dunării, are impact negativ asupra vânzărilor. Și în Egipt auzi bombardamentele de peste graniță, dar nu se mediatiza așa ceva, iar ghizii liniștesc turiștii pentru că, într-adevăr, nu este nicio problemă. Oricum, Guvernul României ar trebui să vină cu măsuri compensatorii și pentru turismul de aici, care a avut de suferit de pe urmă războiului“, a declarat Daniel Ilușcă, președintele Asociației Patronale Delta Dunării.

Strategia lui Putin

Specialiștii explică ce strategie aplică rușii, în disperare de cauză.

„Este intenția rușilor de a bloca orice coridor de transport al cerealelor din Ucraina, după ce acordul cu privire la redeschiderea transportului pe Marea Neagră nu a fost reînnoit, iar Ucraina alimentează depozitele din porturile mici. Prin distrugerea depozitelor, rușii vor să facă imposibil transportul cerealelor către țările din Africa unde este nevoie de ele”, spune Enache Tușa, analist politic.

Tușa consideră că rușii vor să demonstreze americanilor că sunt singurii cu care trebuie să discute în zonă.

„Rușii nu se vor lăsa, vor să demonstreze NATO că ei sunt singurii interlocutori cu care trebuie să se discute în zonă, deși sunt un stat criminal care a atacat Ucraina fără niciun fel de provocare. Vor să fie puși la masa negocierilor, ca fiind singurii interlocutori. Pentru că au pierderi majore pe front și se află într-o situație imposibilă, intensifica atacurile la porturile mici de pe Dunare, sperând să distrugă infrastructură operațională de încărcare descărcare, pentru a bloca tranzitul granelor“, a afirmat specialistul.

El crede că situația poate escalada oricând, pentru că rușii trag cu drone de fabricație iraniană, care nu asigură o precizie a țintei, și care oricând pot cădea pe teritoriul României.

„În acest caz riscam să se activeze articolul 5 din Tratatul NATO ceea ce înseamnă să ne informăm partenerii și o eventuală ripostă din partea aliaților NATO”, avertizează analistul Enache Tușa

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat