Sofagate: Erdogan denunţă ''vulgaritatea'' afirmaţiilor lui Draghi, care l-a numit ''dictator''

Sofagate: Erdogan denunţă ''vulgaritatea'' afirmaţiilor lui Draghi, care l-a numit ''dictator''

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat miercuri "indecenţa şi vulgaritatea" afirmaţiilor şefului guvernului italian Mario Draghi, care l-a calificat drept "dictator" în urma unei aşa-zise gafe protocolare a cărei victimă a fost preşedinta Comisiei Europene în timpul vizitei sale la Ankara, relatează AFP.

"Declaraţiile prim-ministrului italian denotă o indecenţă şi o vulgaritate totale", a declarat Erdogan, răspunzând unei întrebări adresate în cadrul unei întâlniri cu tinerii.

"Într-un moment în care speram să ducem relaţiile noastre la un nivel mai avansat, acest individ numit Draghi le-a dat o lovitură", a adăugat el.

Schimbul de replici între liderii turc şi italian intervine în urma unei deplasări la Ankara săptămâna trecută a preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

La momentul primirii lor de către Erdogan, Ursula von der Leyen a fost plasată de protocol pe o canapea, în timp ce Charles Mischel a fost invitat pe un fotoliu la acelaşi nivel cu Recep Tayyip Erdogan.

Acuzată că ar fi pus la cale acest afront, Turcia a respins orice critici, afirmând că nu a făcut decât să urmeze instrucţiunile furnizate de serviciile de protocol europene.

Însă drept reacţie la acest episod, cunoscut acum sub numele de "Sofagate", Mario Draghi a denunţat joia trecută "umilirea" suferită de Ursula von der Leyen şi l-a calificat pe Erdogan drept "dictator" .

Aceste comentarii au provocat furia Ankarei, şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu acuzându-l pe şeful guvernului italian că face afirmaţii "populiste, ofensatoare şi nerezonabile".

În plus, ambasadorul italian la Ankara a fost convocat la MAE turc.

Turcia şi Italia întreţin în mod tradiţional relaţii bune, cooperând strâns în mai multe dosare, precum Libia, notează AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa