Șoferii ar putea fi obligați să circule cu luminile aprinse pe toate drumurile

Șoferii ar putea fi obligați să circule cu luminile aprinse pe toate drumurile

În Camera Deputaților, for decizional, se află proiectul de modificare al Codului Rutier. Parlamentarii vor să introducă obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire pe toate drumurile din România.

Trafic auto - arhiva foto

Codul Rutier prevede, în acest moment, că șoferii sunt obligați să folosească luminile de întâlnire când circulă pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene.

Lucrurile se pot schimba dacă proiectul de modificare a Codului Rutier va trece de Camera Deputaților, arată jurnaliștii de la Profit.ro

Inițial, proiectul a fost depus la Senat (în 2020) și prevedea folosirea luminilor de întâlnire și pe drumurile naționale. Senatorii l-au respins.

În schimb, Guvernul României a transmis că susține o astfel de modificare, astfel încât Comisia de transporturi din Camera Deputaților l-a avizat favorabil.

În Comisia pentru industrii, inițiativa a fost amendată în sensul extinderii categoriilor de drumuri pe care va fi obligatorie folosirea luminii de întâlnire. Astfel, s-a stabilit că șoferii vor avea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă și pe drumurile naționale și județene, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene, arată sursa citată.

Comisia pentru apărare a venit și ea cu o completare menționând obligativitatea folosirii luminii diurne pe toate drumurile de către conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere.

Nerespectarea unei astfel de prevederi va fi sancționată cu amendă și cu două puncte de penalizare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”