Softul AI ChatGPT a trecut examene la universități de top din SUA. Unde a fost interzisă folosirea lui

Softul AI ChatGPT a trecut examene la universități de top din SUA. Unde a fost interzisă folosirea lui

ChatGPT este un chatbot dezvoltat de laboratorul de cercetare a inteligenței artificiale OpenAI, programul dovedindu-se a fi capabil să ia note de trecere la examene de la prestigioase universități americane, relatează CNN.

Un soft de inteligență artificială a uimit profesorii americani FOTO Shutterstock

Conform sursei citate, noul program AI a trecut examene la drept la patru cursuri de la Universitatea din Minnesota și un alt examen la Wharton School of Business din Pennsylvania, susțin profesorii titulari.

Pentru a testa cât de bine poate ChatGPT să genereze răspunsuri la întrebările de la examene la patru cursuri, profesorii de la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Minnesota au corectat testele. Ei nu au știut dinainte dacă răspunsurile aparțineau unui student sau dacă ele erau cele la care a răspuns ChatGPT.

După ce a terminat de răspuns la 95 de întrebări grilă cu multiple răspunsuri și la 12 întrebări de tip eseu, programul AI a reușit să obțină, în medie nota C+, suficientă pentru promovarea examenului, deși nu prea mare.

S-a descurcat mai bine la gestionarea afacerilor

ChatGPT s-a descurcat mai bine la un examen de gestionarea afacerilor la Wharton, unde a obținut nota B-. Într-un articol științific în care a detaliat observațiile, Christian Terwiesch, profesor la Wharton, a spus că ChatGPT a făcut „o treabă grozavă” când vine vorba de răspunsul la întrebări simple de gestionarea operațiunilor și de analiza procesului, dar că a avut probleme la întrebări mai avansate.

De asemenea, a făcut unele „greșeli surprinzătoare” la probleme de matematică de bază. Rezultatele acestor teste vin în condițiile în care un număr tot mai mare de școli și de profesori își exprimă îngrijorarea cu privire la impactul imediat pe care AI-ul îl are în privința elevilor și studenților și a capacității lor de a trișa la examene și teme. Unii profesori au început să-și regândească abordările ca răspuns la ChatGPT, deși este neclar încă dacă acest AI este folosit pe scară largă sau cât de mult afectează negativ procesul de învățare.

A scris eseuri, povești și versuri de cântece

De când a devenit disponibil publicului în noiembrie, ChatGPT a fost folosit pentru a genera eseuri originale, povești și versuri de cântece. A scris inclusiv introduceri la articole de cercetare care i-au păcălit pe unii cercetători. Directori de companii l-au folosit pentru a scrise email-uri sau pentru muncă de contabilitate. ChatGPT este programat să folosească o mulțime de informații de pe internet pentru a genera răspunsuri la mesaje trimise de oameni. Deși a devenit popular printre utilizatori , el a ridicat și îngrijorări, mai ales cu privire la răspunsuri lipsite de acuratețe și cu privire la potențialul său de a perpetua prejudcăți și de a răspândi informații înșelătoare.

ChatGPT are probleme cu cele mai obișnuite componente ale examenelor la drept, precum găsirea problemelor juridice posibile sau analiza profundă în a aplica norme legale în cazuri specifice. Totuși, el poate fi foarte util pentru a produce un draft inițial care să poată fi, apoi, editat de un student”, spune Jon Choi, unul dintre profesorii drept de la Universitatea din Minnesota.

Este foarte bun, dar a fost interzis la New York și într-o universitate din Franța

El argumentează că o colaborare om-AI este foarte promițătoare.

Predicția mea este că asistenții AI vor deveni instrumente standard pentru avocați pe viitor, iar facultățile de drept trebuie să-și pregătească studenții pentru acest viitor.

Desigur, dacă profesorii de drept vor să continue să testeze simpla memorizare a legilor și doctrinelor, atunci trebuie să aplice restricții la examene”, mai adaugă el.

De asemenea, AI-ul este „foarte bun” la a-și modifica răspunsurile după ce primește indicii de la oameni, o capacitate remarcabilă dacă a se corecta după ce i se explică ce a greșit. Acest lucru sugerează că ChatGPT are un potențial ridicat de a lucra ca asistent pentru oameni, însă există îngrijorări și temeri privind modul în care poate fi folosit. Școlile publice din orașul New York și din Seattle, de exemplu, au interzis deja studenților și profesorilor să folosească ChatGPT pe rețelele lor.

Și prestigiosul Institut de Studii Politice din Pari le-a interzis studenţilor să folosească softul de inteligenţă artificială ChatGPT, capabil să rezolve teme. În caz contrar, studenţii vor fi supuşi sancţiunilor ce ar putea ajunge până la "excluderea din instituţie, şi chiar din învăţământul superior", informează Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?