Şoigu cere accelerarea producţiei de bombardiere Su-34

Şoigu cere accelerarea producţiei de bombardiere Su-34

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut vineri accelerarea producţiei de bombardiere Su-34 pentru a sprijini ofensiva rusă din Ucraina, relatează AFP.

Bombardierul SU-34 a lansat în premieră rachete Kinjal în septembrie FOTO EPA-EFE

„Aceste aeronave au cele mai multe misiuni, efectuând între patru şi cinci zboruri zilnic", a declarat Serghei Şoigu, citat într-un comunicat al armatei ruse, în timpul unei vizite la o fabrică de avioane din Novosibirsk, în Siberia.

"De aceea trebuie (...) să accelerăm" producţia lor, a subliniat el.

Potrivit comunicatului, ministrul "a cerut conducerii fabricii să accelereze producţia şi lucrările de reparaţii" la Su-34, "ţinând cont de faptul că aceste (aeronave) sunt foarte solicitate".

Fabrica de avioane din Novosibirsk realizează producţia în serie, repararea şi modernizarea bombardierelor Su-34.

Kremlinul şi-a reorientat întreaga politică şi economie către efortul de război, majorându-şi bugetul de cheltuieli militare cu 68% pentru 2024 faţă de anul precedent, ajungând la 10,8 trilioane de ruble (106 miliarde de euro), relatează Agerpres.

Rusia a început să folosească bombardierele Su-34 pentru lansarea rachetelor hipersonice Kinjal

„Avionul Su-34 a folosit racheta hipersonică Kinja în timpul atacului aerian”, relata la începutul lunii agenția de presă Tass, marcând o premieră în război și o posibilă schimbare de tactică.

Potrivit rapoartelor din presa de stat rusă, racheta a fost folosită pentru prima dată în luptă la mijlocul lunii martie 2022.

Aceste rachete sunt de obicei lansate de avioanele sovietice MiG-31K. Rapoartele din presa de stat rusă sugerau anterior că bombardierele strategice Tu-22M3, precum și avioanele Su-34, ar putea fi modificate pentru a transporta Kinjal (Pumnalul).

Este un „pas logic” pentru armata rusă, aprecia luna trecută pentru Newsweek Sidharth Kaushal, cercetător la think tank-ul Royal United Services Institute, cu sediul la Londra.

Totodată, ar permite mai multor MiG-31 ale Rusiei să opereze ca interceptoare de-a lungul liniei frontului, a declarat acesta. În acest tip de rol, „radarul lor cu rază lungă de acțiune și interceptoarele R-37 s-au dovedit utile pentru ruși ca instrument pentru a ține la distanță avioanele ucrainene", a adăugat el, spunând că sistemul radar al MiG-31 poate, teoretic, să identifice rachetele de croazieră și să acționeze ca un scut antirachetă de croazieră.

"Ca atare, dacă utilizarea Su-34 ca lansator de rachete eliberează MiG-31, am putea vedea mai multe dintre acestea din urmă în roluri defensive împotriva avioanelor și rachetelor de croazieră, mai ales dacă amenințarea rachetelor ucrainene la adresa forțelor ruse din Crimeea devine mai acută", a susținut Kaushal.

Moscova a lăudat racheta Kinjal ca fiind una dintre noile sale arme de ultimă generație „de neoprit” , capabilă să se deplaseze cu o viteză de 10 ori mai mare decât viteza sunetului. Cu toate acestea, experții occidentali sugerează că etichetarea de către Moscova a Kinjal ca fiind hipersonică este înșelătoare și că este posibil ca "Pumnalul" să nu fie atât de invulnerabil la apărarea antiaeriană pe cât a susținut Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat