Șoigu efectuează o vizită oficială în Iran. Extaz la Moscova: o „etapă importantă”

Șoigu efectuează o vizită oficială în Iran. Extaz la Moscova: o „etapă importantă”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a sosit marţi în Iran pentru o vizită oficială, catalogată de Moscova drept o „etapă importantă” pentru cooperarea militară ruso-iraniană.

Serghei Șoigu FOTO EPA-EFE

Deplasarea lui Șoigu în Iran „va contribui la consolidarea legăturilor militare ruso-iraniene şi va marca o etapă importantă în dezvoltarea cooperării între cele două ţări”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

„În cursul vizitei, delegaţia Ministerului rus al Apărării va avea o serie de întrevederi cu lideri militari” iranieni, adaugă Moscova, citată de AFP.

Serghei Şoigu a fost primit marţi de o gardă de onoare la sediul Statului Major al armatei iraniene, unde-l aştepta generalul Mohammad Bagheri, comandantul Gardienilor Revoluţiei, transmite AFP, potrivit Agerpres .

Iranul este criticat de Occident din cauza faptului că furnizează Rusiei mari cantităţi de drone de atac Shahed, folosite de armata rusă în războiul din Ucraina. Teheranul respinge aceste critici și susține că nu sunt adevărate în pofida dovezilor existente.

Rusia şi Iranul se află sub sancţiuni internaţionale care le restrâng schimburile comerciale. Regimurile care conduc cele două state şi-au consolidat în ultimul an relaţiile în mai multe domenii, inclusiv în cooperarea militară şi energetică.

Iranul a anunţat în luna martie că a încheiat cu Rusia un acord pentru achiziţia unor avioane de luptă Suhoi 35, anunţ care a determinat Washingtonul să afirme că cele două părți „îşi extind parteneriatul militar”. Dar responsabili militari iranieni au sugerat între timp că achiziţia acestor aparate încă nu este certă.

De la începutul anului, Iranul se arată foarte activ pe scena diplomatică, încercând să compenseze izolarea prin legături mai strânse cu Rusia şi China şi prin reconcilierea cu vecinii săi arabi, notează AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?